handen
aandacht voor aids
ogen
deactiebutton kliniekbutton links button contact button gastenboek button
home button nieuws button waarisbutton
De kliniek

Vervolgportret 4 van Veronica (30), een patiënte in de kliniek

Voor Veronica valt het echt niet mee. Dat enkel het laboratorium een vrijbriefje zou zijn voor anti-retrovirale middelen is niet het geval. De uitslag van de test (CD4 104) geeft aan dat haar immuunsyssteem inderdaad zo verzwakt is dat medicatie op dit moment gewenst is. En zij is ook één van de "gelukkigen" die binnen het gesubsidieerde programma van de overheid opgenomen kan worden. (2000 HIV-geïnfecteerden van de 500.000 tot 1.000.000 AIDS patiënten die in Ghana leven, kunnen voor 5 euro per maand deze medicatie gebruiken tegenover de normale prijs van 60 euro). Maar deze 5 euro is iets wat Veronica nekt. Zij kan de garantie niet geven dit maandelijks te kunnen bekostigen en dat houdt in dat zij de medicatie niet krijgt. Maar 5 euro per maand…of maak het 10 euro…als dit haar enige mogelijkheid is, hoef ik daar niet over na te denken.

Maar helaas heeft Veronica meerdere hindernissen te nemen. Voordat zij op retrovirale medicatie over kan gaan blijkt zij een bloedtransfusie nodig te hebben. Of haar familie die eigenlijk niets af weet van haar status, of dit niet wil weten, hiervoor gemobiliseerd kan worden…of dat bloed gekocht kan worden…is een vraag die nu beantwoord dient te worden. En als zij uiteindelijk de medicatie kan gaan gebruiken, hoop ik dat de eerste bijverschijnselen niet te heftig zijn.

Veronica…ik hoop haar aan te zien sterken, te zien lachen en wie weet een gedeelte van haar eigen brood te verdienen met haar naaimachine die ze nu nooit meer gebruikt.

[1 maart 2004]

naar boven

Lees verder over ...

Portret van Kwame Samuel

Portret van Veronica

Vervolgportret 1 van Veronica

Vervolgportret 2 van Veronica

Vervolgportret 3 van Veronica

Vervolgportret 4 van Veronica

Vervolgportret 5 van Veronica

Veronica-slot

Portret van David

Portret van Kiki Gyan

Vervolgportret 1 van Kiki Gyan

Portret van Edigrant

Edigrant-slot

Portret van Cletus

WWW links