handen
aandacht voor aids
ogen
deactiebutton kliniekbutton links button contact button gastenboek button
home button nieuws button waarisbutton
De kliniek

Vervolgportret 3 van Veronica (30), een patiënte in de kliniek

Ik heb een brok in mijn keel elke keer als ik aan haar denk en er bijna zeker van ben dat ze is overleden....to vanmorgen.

Mijn hart maakte duizend sprongen. Net nu ik bezig ben met de update van de website en er bijna zeker van ben dat Veronica er niet meer is, gezien haar conditie toen ik haar voor het laatst zag...en niet alleen ik...ook Naa Ashiley dacht dat ze zou zijn overleden.

Maar niets is minder waar! Vanmorgen kwam ik de kliniek binnen en op de veranda zat een jonge vrouw die mij verheugd aankeek. Ik moest drie keer denken...totaal onverwachts zat daar Veronica! We renden naar elkaar
toe, omhelsden elkaar en ook nu weer sprongen de tranen in mijn ogen..maar van blijdschap. Lieve Veronica...ik dacht dat ze was overleden en ik wist zeker dat ik, als ik haar nooit meer zou zien, de onduidelijkheid omtrent haar einde van haar leven mee zou dragen. Maar niets is minder waar. Ze leeft en de dode blik is uit haar ogen. Maar hoe? Onbegrijpelijk...haast niemand zorgt voor haar ook niet in het dorp. Maar ze is sterk, ijzersterk. Oh...wat was ik blij...en zij ook.

Samen met volgens mij haar tante is ze naar Accra gekomen om medicijnen te halen. En ondanks dat ze nog magerder is dan daarvoor en ze ook nog wel hoest...staan haar ogen goed en komt er weer zoveel energie uit haar
lichaam. Ik gaf haar wat geld voor transport naar huis terug en eten voor de komende tijd. Daarna vertelde ze Naa Ashiley en mij dat ze mogelijk anti-retrovirale middelen kan krijgen via het Korle BU Teaching Hospitaal dat een door de overheid gesubsidieerd programma heeft voor het verstrekken van anti-retrovirale middelen. Zij kan binnen dit programma opgenomen worden...mits zij haar CD4 laat bepalen...een vrij exclusieve bloedtest om je immuunstatus te bepalen. Dit is altijd noodzakelijk voor het starten van deze therapie...en kostbaar. Maar ik twijfelde geen moment. 25 euro heb ik gegeven en ze is gelijk naar het laboratorium gegaan. Deze therapie kan haar redding zijn...en na vandaag ga ik nog meer in wonderen geloven.
Ik ben intens gelukkig dat we elkaar hebben gezien...en nu weet ik ook precies hoe ik haar dorp kan vinden.

Hopelijk volgende maand meer over Veronica!

[4 februari 2004]

naar boven

Lees verder over ...

Portret van Kwame Samuel

Portret van Veronica

Vervolgportret 1 van Veronica

Vervolgportret 2 van Veronica

Vervolgportret 3 van Veronica

Vervolgportret 4 van Veronica

Vervolgportret 5 van Veronica

Veronica-slot

Portret van David

Portret van Kiki Gyan

Vervolgportret 1 van Kiki Gyan

Portret van Edigrant

Edigrant-slot

Portret van Cletus

WWW links