handen
aandacht voor aids
ogen
deactiebutton kliniekbutton links button contact button gastenboek button
home button nieuws button waarisbutton
De kliniek

Portret van Cletus (35), een patiënt in de kliniek

"I am Cletus Bombe, 35 years old and married with Mary. Since almost 2 years, we have a little girl Cecilia. I tested HIV positive in 2001. I am a catechist (helper of the Christian Church) and a farmer. Due to the sickness, I have a lack of energy and I am not able to do the farmwork again. Here I am, with a family facing strong stigma and discrimination in the society and less help. I wish that people help me with my wife Mary and Cecilia (both positive) financially and in kind. To be on Antiretroviral drug (A.R.T.) and to have good nutrition and live a positive life with the virus till God will bring a cure to this world."

Cletus Bombe.

 

Cletus heb ik leren kennen in Wa. En zoals zijn verhaal zijn er vele. Cletus is een serieuze jongeman en een van de weinige leden van de Shaloom groep die Engels spreekt en schrijft. Een reden om hem als voorzitter te benoemen. We hebben met Cletus erg fijn samen gewerkt in Wa en afgelopen maand verbleef hij in de kliniek in Accra. We helpen hem met het traject naar anti-retrovirale middelen, een lang durend en kostbaar traject voor patiënten uit het Noorden.

Door Cletus te helpen, helpen wij indirect de mensen in de Upper West. Naast het bedrag van 150 euro waarvan 100 euro is besteed aan labtesten en tandarts kosten, denkt hij nu serieus na over een kleine bussiness die hij in Wa zou kunnen beginnen om zich zelf en zijn vrouw en kind beter te kunnen onderhouden. Aandacht voor AIDS kan hem daarvoor een kleine lening verstrekken. Voor zijn vrouw heb ik garen meegegeven zodat zij haar werk als weefster kan voortzetten.

Uit de laboratoriumtesten is naar voren gekomen dat de conditie van Cletus nog te goed is om al op ART over te gaan. ART wordt pas gestart als de conditie van zijn afweer onder een bepaalde waarde is. In eerste instantie verbaasde de uitslag ons, omdat de tuberculose zijn conditie behoorlijk had verslechterd. Iedere drie maanden komt Cletus nu naar Accra om de CD4-count test te doen.

Blijf Cletus volgen via de website en donaties blijven van harte welkom, want het is een lang en kostbaar traject.

Zie de link in de rechterkolom naar de lijst met kosten die gepaard gaan met AIDS remmende medicatie voor mensen uit de Upper West Region. Kosten die vaak niet te overzien zijn….

[19 december 2004]

 

naar boven

Lees verder over ...

Portret van Kwame Samuel

Portret van Veronica

Vervolgportret 1 van Veronica

Vervolgportret 2 van Veronica

Vervolgportret 3 van Veronica

Vervolgportret 4 van Veronica

Vervolgportret 5 van Veronica

Veronica-slot

Portret van David

Portret van Kiki Gyan

Vervolgportret 1 van Kiki Gyan

Portret van Edigrant

Edigrant-slot

Portret van Cletus

 

Kostenoverzicht behandeling met Anti Retrovirale Middelen (Engels)

WWW links

West African Aids Foundation (WAAF)