handen
aandacht voor aids
ogen
deactiebutton kliniekbutton links button contact button gastenboek button
home button nieuws button waarisbutton
Nieuws

Laatste nieuws

Nieuwsbrief nr. 12 (06.03.05)

Nieuwsbrief nr. 11 (19.12.04)

Nieuwsbrief nr. 10 (21.11.04)

Nieuwsbrief nr. 9 (03.10.04)

Nieuwsbrief nr. 8 (05.06.04)

Nieuwsbrief nr. 7 (01.05.04)

Nieuwsbrief nr. 6 (01.03.04)

Nieuwsbrief nr. 5 (23.01.04)

Nieuwsbrief nr. 4 (10.12.03)

Nieuwsbrief nr. 3 (06.11.03)

Nieuwsbrief nr. 2 (05.10.03)

Nieuwsbrief nr. 1 (21.08.03)


Verslag verblijf van Marleen in Wa

Verslag verblijf van Rene Bouwman in Wa

Stories and messages on HIV/AIDS for Radio Upper West

Interview Noordhollands Dagblad april 2004

Speelgoeduitwisselingsprojekt

Tekst lezing Cindy in Nederland april 2004


Illustratie voor één van de brochures (Klik op foto's voor een vergroting)

Sieraden maken door leden van Positive Living (Klik op foto's voor een vergroting)

Het laboratorium (Klik op foto voor een vergroting)

edigrant

Edigrant Peprah

 

Klik op de kaart en zoom in naar Cindy in Accra.

 

Laatste nieuws

[woensdag 11 augustus 2005]

De eerste nieuwsbrief die niet vlak onder de evenaar is geschreven, maar vanuit mijn woonruimte in Amsterdam. Ruim twee maanden ben ik nu in Nederland en de laatste maanden in Ghana waren een aaneensluiting van werkzaamheden die te maken hadden met het afronden en overdragen van de lopende projecten en natuurlijk afscheid nemen van mijn opgebouwde leventje op deze bijzondere plek in de wereld. De beginperiode in Nederland was onwennig, onwerkelijk en best wel moeilijk. Maar naar waarheid kan ik stellen dat ik mijn draai gevonden heb en mijn beide wereldjes met elkaar heb weten te verweven. Op drie hoog in Amsterdam, waar ik mij vaak genoeg in Afrikaanse sferen waan, schrijf ik jullie naar hartelust bij over de vele gebeurtenissen van de afgelopen maanden.

Vers van de pers…

Iedereen heeft wel eens gehoord van de veel voorkomende Ghanese naam Kofi, zoals bijvoorbeeld de vaak besproken Kofi Anan als voorzitter van de VN. Maar we hebben nu ook een nieuwe Kofi gelanceerd. Kofi is de hoofdpersoon in de brochures die in een oplage van vierduizend stuks eind april van de pers zijn gerold. In deze kleurrijke en op de belevingswereld van de lokale Ghanese bevolking toegespitste brochures illustreren tekeningen van een jonge HIV positieve man de aspecten van een gezonde leefstijl en voedingswijze. De ontwikkeling van deze brochures was het project waar de afgelopen anderhalf jaar de meeste aandacht naar uit is gegaan en waar we apart van het ingezamelde geld via de website, een behoorlijk hoog bedrag via Pensioenfonds De Koornzaayer, Corporatie Holding West, Solgar Vitamins en Gottswaal vof hebben ontvangen. De brochures zijn gepresenteerd aan met name lokale NGO´s, community based organizations, gezondheidscentra en belangenverenigingen tijdens een voordracht in het hoofdgebouw van de UNDP. Deze voordracht kun je lezen via de link 'Speecht Cindy' rechtsboven (Engels).

Exemplaren zijn enkel verspreid onder de instellingen die hebben aangegeven actief met het materiaal te willen werken en op die manier zijn in korte tijd de brochures wijd verspreid over Ghana. Herdrukken zijn een logisch vervolg op dit project en wie weet een uitbreiding voor andere landen of ziektebeelden in de toekomst.

Bekijk een aantal pagina´s van de boekjes door de PDF bestanden te downloaden (klik op de plaatjes onderaan deze nieuwsbrief of op de links in de kolom rechtsboven). Om de PDF bestanden te bekijken, heb je Acrobat Reader nodig (zie link in de gele kolom).

Beads and beauty

Trots kijkt Theresa in de camera…en de door haar gemaakte kralen ketting glinstert tegen haar bruine huid. Een schitterende vrouw, zal iedereen beamen die deze foto ziet. Stuk voor stuk schitterende mensen die door infectie met het HIV virus in een slopende leefsituatie zijn beland van ziek zijn, stigma en onzekerheid. Het sieraden project helpt HIV positieve vrouwen aan financiële middelen om onder andere medicatie te kunnen bekostigen, maar draagt ook bij aan het verminderen van het sociale isolement en de afhankelijke positie waarin deze vrouwen verkeren. Het sieraden project zijn we vrij spontaan gestart na een bezoek van groothandel Tilingo Nepra aan de kliniek afgelopen februari. De motivatie, doorzettingsvermogen en zelfstandigheid van een aantal patiënten en het enthousiasme van vrijwilligers als Maartje Blokdijk en verschillende andere bezoekers hebben er toe geleid dat het project naar tevredenheid loopt. Sieraden van dit HIV/AIDS project in Ghana zijn verkrijgbaar in de wereldwinkels verspreid in Nederland, die deze produkten via Tilingo-Nepra in Mundial te Culemborg kunnen inkopen.
Kijk voor de wereldwinkel in uw omgeving op de wereldwinkel site (link in gele kolom rechts).

Get tested…

Zowel Naa Ashiley als ik hadden weinig kaas gegeten van het inrichten van een laboratorium en alles wat daarbij komt kijken. Door Omnilabo Nederland waren we al voorzien van een groot aantal benodigdheden, maar er moest nog heel wat werk verzet worden en essentiële aanschaffingen gedaan worden om het lab daadwerkelijk te laten functioneren. In Ghana krijg je wel vaker werkzaamheden of handelingen op je bord waar je in het begin geen weet van hebt, maar in een korte tijd hebben we ons door verschillende kenners en leveranciers laten inlichten. Het heeft nog wat tijd en energie gekost om tussen alle loodgieters, tweede hands koelkast sjoemelaars, timmermannen en lab equipment leveranciers het kaf van het koren te kunnen scheiden, maar naar genoegen kunnen we stellen dat laboratorium operationeel is. Blij is Naa Ashiley met de HIV-, malaria- en hepatitistesten en het basale microscopische werk dat zij nu doet. In de toekomst hoopt zij het aantal testen te kunnen uitbreiden. De spectrometer die van het geschonken budget van Woning Corporatie West Friesland is aangeschaft biedt hier alle potentie voor.

Eddiegrant...

...

...

...

Een aantal lege regels waarmee ik een stilte wil aangegeven. Een stilte omdat er geen woorden voor zijn, een stilte omdat hij een moment van stilte zo waard is, een stilte omdat het nu stil is rond Eddie…
Een jongen die bij iedereen die hem heeft gekend een plekje in zijn of haar hart heeft gekregen, een jongen die symbool is voor vechtlust, onmogelijke onsterfelijkheid en de harde realiteit van het leven.

Stichting Metgezel doneert een ambulance!!!

Een ambulance prijkte boven aan het verlanglijstje van de International Health Care Clinic. Naast patiëntenvervoer van en naar de kliniek betekent een ambulance een eind aan de onmenselijke scenario's van het vervoer van overleden patiënten in taxi's. Ruimtetekort en eindeloze onderhandeling en corruptie maken dit vervoer vaak een kwelling. Het verhuren van de ambulance aan derden levert extra inkomsten op voor de kliniek.

Stichting Metgezel heeft een groot bedrag gedoneerd dat hoogstwaarschijnlijk de totale kosten zal dekken. Het nieuws is pril en er wordt volop actie ondernomen om te komen tot een goede keus. Volgende keer meer hierover!

Grote dank voor alle donateurs en lezers van Aandacht voor Aids

Natuurlijk mijn enorme dank voor jullie allemaal. Lees vooral het dankwoord van Naa Ashiley Vanderpuye, de oprichtster en arts van de kliniek, gericht aan de lezers van deze site (link in de kolom rechtsboven).

Aandacht voor AIDS…hoe verder

Zo openminded als Remco en ik twee jaar geleden in een kroeg in Den Haag plannen smeedden voor de eerste stappen van Aandacht voor AIDS (zie ook de terugblik van Remco, via de link rechtsboven), zo open minded en nog steeds vol vertrouwen zaten we afgelopen week op de Nieuwmarkt in Amsterdam. Iets wat toen begon als een spontane actie heeft behoorlijk invloed gehad op ons leven nu; Remco die na het ontwikkelen van deze site zich zelfstandig als webdesigner en grafisch ontwerper heeft gevestigd onder de (voorlopige) naam Studio Rem, en ik die in plaats van zes maanden twee jaar in Ghana is gebleven en op basis van de projecten die we zijn gestart heb besloten mij via een master opleiding International Public Health aan de VU verder te gaan professionaliseren binnen de ontwikkelingssamenwerking. Dolgraag willen we samen een formule voortzetten en de komende maanden zullen we de tijd nemen om onze koers te bepalen. In de tussenperiode blijven wij ons inzetten voor de projecten die onder het kopje De Actie staan beschreven.

Bedankt ook deze maand voor je aandacht. De bestedingen van de afgelopen maanden kun je zoals altijd nalezen via de link "Bestedingen donaties" in de kolom rechtsboven.

Groetjes, Cindy Noordermeer.


De boekjes bestellen

Je kunt exemplaren van de boekjes ontvangen door een gefrankeerde envelop te sturen aan:

Cindy Noordermeer, Turnerstraat 33c, 1076 VC, Amsterdam.

Plak € 0,78 voor 1 boekje en € 1,17 voor 2 boekjes. Zorg dat de envelop in ieder geval 229x162 cm is (A5 formaat). Vermeld even welke boekjes je wilt ontvangen. Een vrijwillige donatie voor de drukkosten van extra boekjes wordt uiteraard zeer op prijs gesteld. Zie het hoofdstuk De Actie > Hoe doneren voor het rekeningnummer. En vergeet niet bij de donatie het doel te vermelden.

Het Nutrition booklet:

Het Positive living booklet:

 

naar boven

Lees verder over ...

Speech Cindy bij presentatie Nutritional Guideline booklets

Dankwoord van Naa Ashiley voor de lezers en donateurs van Aandacht voor Aids

Download een aantal pagina's van het Nutrition booklet (PDF formaat, 2.9 Mb)

Download een aantal pagina's van het Positive Living booklet (PDF formaat, 1.4 Mb)

Het voedingsprojekt

Portret van Edigrant

Edigrant-in memoriam

Inrichting laboratorium

Sponsors van de Actie Aandacht voor Aids en de kliniek

Sponsors voedingsprojekt

Supportgroup Positive Living

Supportgroup Positive Living - stand van zaken november 2004

'Positive Living' Association (Engels)

Bestedingen donaties

Terugblik 2003-2005 door Remco

Kostenoverzicht behandeling met Anti Retrovirale Middelen (Engels)

Nieuwsbrief van de kliniek - december 2004 (download in pdf formaat. Te bekijken met Acrobat Reader)

"About the International Health Care Center", door Naa Shiley Vanderpuye

Impressies uit de kliniek

De medicijnen en voedings-supplementen die de kliniek nodig heeft

Waar de kliniek zich precies in Accra bevindt

Fotoalbum kliniek

 


Geef je hier op / meld je af om op de hoogte te blijven van nieuwe nieuwsbrieven

WWW links

Download Acrobat Reader

United Nations Development Programme

Tilingo-Nepra, importeur van de sieraden

Wereldwinkels

Health Equity Project, verkoop van de sieraden online

Stichting Metgezel

Master opleiding International Public Health, VU Amsterdam

FocusOnAids.org

Omnilabo International BV

Corporatie Holding Friesland

Gottswaal vof

Wereldwinkels

Verhaal van Edigrant op de site van WAAF

West African Aids Foundation (WAAF)