handen
aandacht voor aids
ogen
deactiebutton kliniekbutton links button contact button gastenboek button
home button nieuws button waarisbutton
De kliniek

Impressies uit de kliniek


Antiretrovirale therapie [oktober 2003]

Laten we beginnen met positief nieuws.
Antiretrovirale therapie, in de volksmond anti-Aids medicatie was een ver van mijn bedshow voor de meeste HIV-geïnfecteerde patiënten. Om een impressie te geven: van de ongeveer 600 patiënten die bij ons staan geregistreerd gebruiken 6 patiënten deze middelen. Kosten als 200/282 $ voor medicatie per maand en de labtesten als CD 4 count (20-50 $) en viral load (85-200$) waren enkel voor de welgestelde Ghanesen weggelegd. En dat zijn over het algemeen niet de Ghanesen die wij hier zien. Maar de kosten gaan omlaag. Nog steeds veel geld, maar momenteel zijn er medicijnen beschikbaar voor 60 $ per maand. Drie patiënten zijn daar van de week mee begonnen. Naast de financiële kant zijn er ook andere belangrijke criteria. Begint iemand met medicatie dan moet je het vanaf het begin je hele leven slikken, regelmatig labtesten doen en verzekerd zijn dit altijd te kunnen bekostigen. Lichamelijke conditie, eigen verantwoordelijkheid, therapietrouw, gezonde leefstijl en voeding natuurlijk zijn criteria die meegenomen moeten worden.

 

Opgenomen, maar niet weten dat je Aids hebt [oktober 2003]

Tijdens mijn activiteitenuurtje ben ik een middag met Naomie gaan wandelen. Een vrouw van 41, heel mager en opgenomen vanwege uitdroging en diarree. Ze vertelde mij over haar klachten en in hoeverre haar zwakte haar belemmert in haar leven. Toen ik haar vroeg hoelang geleden zij een HIV-test heeft laten doen en of zij op de hoogte is van haar ziekte…vertelde ze mij dat nooit iemand haar heeft verteld dat ze deze ziekte heeft en dat haar klachten door HIV/Aids worden veroorzaakt.
Ik ben de eerste die het haar heeft verteld, ervan uitgaande dat zij dat wel wist. Een heel merkwaardig verhaal als iemand met ‘full blown’ Aids is opgenomen. Achteraf blijkt dat haar ouders ergens een test bij haar hebben laten doen, maar haar nooit de uitslag hebben verteld. Via familie uit Amerika kreeg ze af en toe medicijnen opgestuurd, maar zij had geen idee wat dit was. Dit blijken antiretrovirale middelen te zijn, maar in haar slikprogramma zat geen enkele patroon of continuiteit. En het slikken van medicijnen op deze manier maakt het virus alleen maar meer resistent, met alle nadelige gevolgen op het verloop van het virus.
Oftewel…een echte casus voor de counsellor.

 

HIV, sex en handschoenen [oktober 2003]

De vrouw is geïnfecteerd en de man wonder boven wonder niet. De man heeft geen sex meer met de vrouw en wil daarvoor een vrouw naast zijn relatie. De vrouw vind dit erg moeilijk en wil dan liever scheiden. Maar de man wil niet scheiden. In een gesprek heeft Naa Ashiley de veilige mogelijkheden omtrent sexualiteit en HIV besproken. Maar deze informatie was niet helemaal goed geïnterpreteerd.
De vrouw kwam terug op spreekuur en zei: "Hoe denk je dat ik mij voelde toen mijn man naakt met condoom en rubber handschoenen mijn kamer binnen kwam".
Stigma, onduidelijkheid, onzekerheid…bijna in iedere patiëntencasus terug te vinden.

Volgende maand meer korte impressies vanuit de kliniek…

naar boven

Lees verder over ...

De doelen van de Actie om de situatie in de kliniek te verbeteren

De ambulance die de kliniek nodig heeft

De medicijnen en voedings-supplementen die de kliniek nodig heeft

De disposables die de kliniek nodig heeft

Waar de kliniek zich precies in Accra bevindt

WWW links

West African Aids Foundation (WAAF)