handen
aandacht voor aids
ogen
deactiebutton kliniekbutton links button contact button gastenboek button
home button nieuws button waarisbutton
De kliniek

Supportgroup 'Positive Living'

 

Wat is de bedoeling van de supportgroup?

De problemen die mensen die leven met HIV/Aids tegenkomen zijn talrijk. Verlies van baan doordat er bekendheid is gegeven aan de ziekte of omdat het lichamelijk niet meer vol te houden is, geen inkomen dus de huur niet meer kunnen betalen, alleen of met gezin op straat belanden, door familie of partner verstoten te worden of partner of kind verliezen aan dezelfde diagnose Aids…geen geld voor eten, medicijnen, ziekenhuisopname, schoolgeld voor kinderen. En dit zijn geen uitzonderingen, integendeel.

Juist vanwege het stigma rond HIV/Aids is een supportgroup voor deze patiëntengroep een fantastische ontwikkeling. Het idee kwam van Naa Ashiley en is in enthousiasme opgepakt door één van de patiënten van de polikliniek.

Door fondsenwerving bij kerken en andere instanties hoopt de supportgroup een budget te krijgen waardoor zij leden kan helpen met de problemen die zij tegenkomen. Maar ook het opzetten van kleinschalige inkomsten genererende projecten op het gebied van landbouw of kleding en trainingen/cursussen voor de leden voor de vallen hieronder. En vergeet niet de aandacht, het begrip en de verbondenheid die van een supportgroep uitgaat.

De oprichting

Om van start te gaan moest ‘Positive Living’ zich registreren. De Ghanese overheid vraagt hier 120 euro voor en registratie is noodzakelijk om een bankrekening te kunnen openen. En omdat ik serieus een goed gevoel heb bij dit initiatief, twijfelde ik geen moment om hun hierbij te steunen. Het bedrag heb ik afgerond naar 150 euro zodat zij ook hun briefpapier en hun indentiteitkaart kunnen maken.

De supportgroup zal zich bij ons op het terrein vestigen. In het begin zullen zij de recreatieruimte gebruiken, maar ze zijn al bezig met een scheepscontainer die, zoals in Ghana heel gebruikelijk, wordt ingericht voor doeleinden als kantoor, winkeltje of communicatiecenter.

Maar wij gaan natuurlijk eerst proberen de kosten voor registratie omlaag te krijgen. En mocht dat lukken dan kan het toegezegde geld andere opstartkosten dekken.

De leden van de supportgroup

De supportgroup die de naam ‘Positive Living’ draagt, bestaat uit president Simon*, vice president Isaaka**, een secretaresse, een penningmeester, en er zijn nog twee ‘vacatures’ voor een organizer en de coördinator. Allemaal personen die leven met HIV/Aids, en die zorg willen gaan dragen voor de leden van de vereniging waarbij dezelfde diagnose is gesteld. Daarnaast zijn er vijf mensen die een adviesfunctie hebben, waaronder Naa Ashiley, Eddie en ik. Maak kennis met:


*President Simon

Simon is 54 jaar en is sinds drie jaar op de hoogte van zijn HIV status. Hij heeft geen klachten en maakt een sterke indruk. Zijn vrouw die wonder boven wonder niet geïnfecteerd is en zijn kinderen zijn op de hoogte en geven hem de nodige steun. Simon heeft buiten Accra in de heuvels een stukje land en dit zou hij willen gebruiken voor een kleinschalig inkomstengenerend landbouwproject voor de leden en hemzelf.

**Vice president Isaaka

Isaak is 48 jaar en sinds vijf jaar op de hoogte van zijn status. Onlangs heeft hij zijn tweede vrouw aan Aids verloren. De pijn in zijn lichaam maakt dat hij zijn baan als chauffeur niet meer kan uitvoeren. Ja, Isaaka komt veel problemen tegen. Zijn huur kan hij nu niet meer betalen en hij moet zorg dragen voor zijn drie kinderen. Een meisje is onlangs overleden (niet aan Aids) en zijn 16-jarige dochter is seropositief. Zijn kinderen kunnen de nacht meestal bij iemand binnen doorbrengen, maar dat is voor Isaaka niet zo: hij slaapt op straat. Hij ondervindt de schrijnende gevolgen van deze ziekte aan den lijve. Maar hij zit niet bij de pakken neer…

naar boven

Lees verder over ...

Supportgroup Positive Living - stand van zaken 23 januari 2004

Supportgroup Positive Living - stand van zaken november 2004

'Positive Living' Association (Engels)

WWW links

West African Aids Foundation (WAAF)