handen
aandacht voor aids
ogen
deactiebutton kliniekbutton links button contact button gastenboek button
home button nieuws button waarisbutton
De kliniek

Portret van Kiki Gyan, een patiënt in de kliniek

Ooit een razend populaire muzikant die met zijn Ghanese band ‘Osibisa’ van harte welkom was buiten de Afrikaanse grenzen. Eens stinkend rijk, drie huizen in Engeland en in Amerika. Kiki Gyan was ooit persoonlijk uitgenodigd door de Engelse Queen. Osibisa was in de jaren 70 één van de bekendste en eerste bands die wereldmuziek speelde en tot de dag van vandaag treden ze op (zie de link naar hun website rechts). Kiki Gyan was voor een tijd lang één van de leden, als toetsenist en percussionist. Iedere Ghanees en ik denk Afrikaan rond de 30 kent deze 48-jarige patiënt, die nu helemaal alleen bij ons in een geïsoleerde kamer ligt.

Full-blown Aids, tuberculose en geen rode cent. Wij zijn degenen die hem zijn banku, kenkey en brood moeten kopen. Waar zijn de andere stinkend rijke bandleden, waar is zijn manager, waar zijn zijn vrienden? Wie kan hem garanderen dat hij met zijn Anti Retro Virale middelen kan doorgaan? En de oorzaak dat hij zo straatarm eindigt: wie brengt hem zijn cocaïne?. Want hij is verslaafd en heeft geen geld. Met zijn magere, zwakke lichaam en met zijn tuberculose is hij dus wel in staat de kliniek ‘s avonds te ontvluchten en die mensen te bereiken die hem een klein beetje stuff kunnen geven. Want heeft hij zijn sigaretten en zijn minimale hoeveelheid cocaïne niet…dan is hij niet meer die rustige patiënt die ‘s morgens naar zijn eigen muziek uit voormalige goede tijden luistert.

Wij willen graag de zorg voor Kiki Gyan dragen. Maar door zijn zeer besmettelijke TBC moet hij geïsoleerd blijven. Maar dat doet hij niet. Hij moet en zal naar buiten voor zijn cocaïne. En hoe kunnen wij hem tegenhouden? Hij stelt heel veel mensen op deze manier bloot aan de ziekte TBC. En daarbij: familie, vrienden en bandleden...iedereen is klaar met hem. In januari van dit jaar is hij meegenomen naar Zuid-Afrika en is daar op kosten van anderen geheel afgekickt (zie de nieuwslink rechtsonder) en kon hij zijn carrière gedeeltelijk weer op pakken. Maar terug in Ghana raakte hij weer helemaal de weg kwijt. Een triest verhaal.

We hoorden vandaag dat Kojo Antwi hem wil komen bezoeken, één van de beste en bekendste Ghanese zangers van dit moment denk ik. Deze publiciteit is helemaal niet verkeerd voor onze vrij problematische patiënt en ook niet voor de kliniek…

[ 10 december 2003 ]

naar boven

Lees verder over ...

Portret van Kwame Samuel

Portret van Veronica

Vervolgportret 1 van Veronica

Vervolgportret 2 van Veronica

Vervolgportret 3 van Veronica

Vervolgportret 4 van Veronica

Vervolgportret 5 van Veronica

Veronica-slot

Portret van David

Portret van Kiki Gyan

Vervolgportret 1 van Kiki Gyan

Portret van Edigrant

Edigrant-slot

Portret van Cletus

WWW links

osibisalogo

Homepage Osibisa

Nieuwsbericht opname Kiki Gyan in afkickkliniek (januari 2003)