handen
aandacht voor aids
ogen
deactiebutton kliniekbutton links button contact button gastenboek button
home button nieuws button waarisbutton
De kliniek

Over de kliniek

De International Health Care Clinic (IHCC) ligt in een van de rustigere en groenere wijken van Accra, Roman Ridge. Achter een wit met blauw hek en een hele grote amandelboom kom je via een soort veranda het platte gebouw binnen. Aan de hal, waar een oude tafel dienst doet als receptie en een bank als wachtruimte, grenzen de 6 kamers: de behandelkamer, apotheek, laboratoriumruimte die nog leeg is, spreekkamer van de counselor, spreekkamer van de arts, en de toekomstige spreekkamer van de diëtist.

Respectievelijk worden in de verschillende ruimtes: de HIV-test afgenomen en patiënten gewogen, (gratis) beschikbare medicatie verstrekt, hopelijk in de nabije toekomst eenvoudige laboratoriumtesten uitgevoerd, psychologische begeleiding gegeven aan iedereen die een test doet en in behandeling is, medische consulten gegeven en zo spoedig mogelijk voedingskundige adviesen gegeven aan poliklinische patiënten. Momenteel zijn er zeven patiënten opgenomen.

De polikliniek wordt dagelijks door 20 à 30 patiënten bezocht. Sommigen komen voor een HIV-test, maar de meesten voor de behandeling van de complicaties die met HIV/Aids gepaard gaan. Patiënten die in het laatste stadium van Aids verkeren en in een erg slechte conditie zijn, kunnen worden opgenomen. Klapdeuren geven toegang tot de kliniek waar 20 bedden verspreid staan over drie ruimtes. Er zijn twee badkamers, waarvan een water heeft. De opnames worden nog zoveel mogelijk beperkt vanwege een tekort aan geld en daardoor aan middelen en personeel.

De kliniek bestaat in deze vorm nog niet zolang en is afhankelijk van (inter)nationale donateurs. Er wordt dan ook aan de weg getimmerd om in de toekomst op grotere donateurs te kunnen rekenen zodat de gratis zorg en behandeling van deze kwetsbare groep patiënten kan worden gegarandeerd.

In tegenstelling tot de meeste ziekenhuizen in Ghana waar opname en medicatie niet gratis is, moet de patiënt hier alleen zorgen voor iemand die (geld voor) eten en basisverzorging levert. Door dit principe kloppen met name de meest arme mensen aan die anders van medische zorg uitgesloten zouden zijn.

Het is een kliniek met omstandigheden die je in de westerse wereld niet kan voorstellen. Maar ondanks de beperkingen wordt geprobeerd het kleine gebouw te vullen met zoveel mogelijk warmte, aandacht en creativiteit om zoveel mogelijk goeds teweeg te brengen.

naar boven

Lees verder over ...

Kostenoverzicht behandeling met Anti Retrovirale Middelen (Engels)

Nieuwsbrief van de kliniek - december 2004 (download in pdf formaat. Te bekijken met Acrobat Reader)

 

Kerstwens Naa Ashiley voor 2005

De doelen van de Actie om de situatie in de kliniek te verbeteren

De ambulance die de kliniek nodig heeft

De medicijnen en voedings-supplementen die de kliniek nodig heeft

De disposables die de kliniek nodig heeft

Waar de kliniek zich precies in Accra bevindt

WWW links

West African Aids Foundation (WAAF)