handen
aandacht voor aids
ogen
deactiebutton kliniekbutton links button contact button gastenboek button
home button nieuws button waarisbutton
Voedingsprojekt

Het voedingsprojekt

Het voedingsproject kan het hoofdproject genoemd worden waar ik de afgelopen anderhalf jaar aan heb gewerkt. Een project dat is ontstaan op basis van mijn ervaring in het International Health Care Centre in Accra en waarvoor ik ook een samenwerkingsverband ben aangegaan met de lokale organisatie GhanaNeeds Foundation, een organisatie die met name actief was in het uiterste noorden van Ghana. Het project is een antwoord op een tekort aan educatiemateriaal op het gebied van voeding voor zowel gezondheidswerkers als patiënten. Het doel was een product te ontwikkelen dat is aangepast aan de culturele, financiële, voedingskundige en medische situatie van HIV patiënten in Ghana.

Vol gedrevenheid en optimisme was ik in staat een budget bij elkaar te krijgen waardoor ik ruim een anderhalf jaar aan dit project heb kunnen werken. Een uiterst leerzame periode waar niet alleen aanspraak werd gedaan op mijn capaciteiten als voedingskundige, maar ook als voorlichtingsdeskundige, projectleider, financieel beheerder en verslaggever. Een project waarmee ik behoorlijk in het diepe ben gesprongen en alle leerzame lessen voor een idealistische, jonge ontwikkelingswerker heb geleerd. Gecombineerd met alle andere initiatieven die zijdelings zijn gestart een ongelofelijk boeiende, intensieve en leerzame periode die ik niet had willen missen en het eindproduct geeft ontzettend veel voldoening.

Het Nutrition booklet:

Het Positive living booklet:


Uiteindelijk zijn er twee brochures ontwikkeld op het gebied van leefstijl en voeding voor HIV patiënten. De kunstenaar Edmund Opari heeft schitterende illustraties geleverd, waardoor de inhoud ook goed te begrijpen is voor mensen die laag zijn opgeleid. Over het algemeen worden de brochures als naslagwerk en voorlichtingsmateriaal gebruikt door gezondheidmedewerkers als counselors en verpleegkundige en meegegeven aan patiënten of familie die de engelse taal machtig zijn. De materialen zijn gepresenteerd tijdens een voordracht in het hoofdgebouw van de UNDP en de organisaties die actief met de brochures werken zijn naast de International Health Care Clinic, Liberiaanse vluchtelingenkamp Budumburam, het Urban Prohect van de UNHCR, Korle Bu Teaching Hospital, Bator Catholic Hospital, Achimota Hospital, Tema Hospital, Akaii House Clinic, Wa Regional Hospital, Nandom Catholic Hospital, PPAG, OIC, ADRA, MURAG, Christian Council, Positive Living Association en verschillende andere kleine lokale organisaties verspreid in Ghana die via de Ghana AIDS Commission en de International Health Care Centre zijn voorzien. De brochures zijn verstrekt op aanvraag, zodat enkel die organisaties worden voorzien die gemotiveerd zijn met de producten te werken.

Klik voor meer informatie over de inhoud en uitvoering van dit project naar de tekst van de presentatie (in de kolom rechtsboven) en bekijk een aantal pagina´s door een PDF bestand te downloaden (klik op de plaatjes hieronder of op de links in de kolom rechtsboven). Om de PDF's te bekijken, heb je Acrobat Reader nodig (zie link in de gele kolom).

Maar vierduizend brochures zijn natuurlijk lang niet genoeg voor de honderd duizenden patiënten die Ghana kent. Als het lukt voldoende financiële middelen te verkrijgen, zal er een tweede druk verschijnen eind 2005-begin 2006. Klik door naar het hoofdstuk de Actie om te lezen op welke manier je hieraan kan bijdragen.

De boekjes bestellen

Je kunt exemplaren van de boekjes ontvangen door een gefrankeerde envelop te sturen aan:

Cindy Noordermeer, Turnerstraat 33c, 1076 VC, Amsterdam.

Plak € 0,78 voor 1 boekje en € 1,17 voor 2 boekjes. Zorg dat de envelop in ieder geval 229x162 cm is (A5 formaat). Vermeld even welke boekjes je wilt ontvangen. Een vrijwillige donatie voor de drukkosten van extra boekjes wordt uiteraard zeer op prijs gesteld. Zie het hoofdstuk De Actie > Hoe doneren voor het rekeningnummer. En vergeet niet bij de donatie het doel te vermelden.

 

 

21.08.2005

naar boven

Lees verder over ...

De kracht van educatie

Speech Cindy bij presentatie Nutritional Guideline booklets

Download een aantal pagina's van het Nutrition booklet (PDF formaat, 2.9 Mb)

Download een aantal pagina's van het Positive Living booklet (PDF formaat, 1.4 Mb)

 

Dankwoord van Naa Ashiley voor de lezers en donateurs van Aandacht voor Aids

Fotoverslag Wa [februari 2004] - deel 1

Fotoverslag Wa [februari 2004] - deel 2

Fotoverslag Wa [februari 2004] - deel 3

Bezoek aan Wa [januari 2004]

Interview Noordhollands Dagblad april 2004

 

 

 

 

Boeken over Aids

Websites over Aids

WWW links

Download Acrobat Reader

170.000 Aidswezen in Ghana: artikel op Ghanaweb.com

Site over Wa

Het actuele weer in Wa

Nederlandse Vereniging van Diëtisten

stopaidsnowbanner

De Stop Aids Now! -partners:

www.aidsfonds.nl
www.hivos.nl
www.icco.nl
www.memisa.nl
www.novib.nl

www.aidsfonds.nl

www.unaids.org

Aids startpagina