handen
aandacht voor aids
ogen
deactiebutton kliniekbutton links button contact button gastenboek button
home button nieuws button waarisbutton
De kliniek

Portret van Kwame Samuel, een patiënt in de kliniek


Aids is realiteit…een slopende ziekte. Dat realiseerde ik mij vanaf het moment toen ik voor het eerst met een patiënt in aanraking kwam. En dat was mister Kwame Samuel…


Fragment uit dagboek 19 augustus 2003

Het is schitterend om te zien hoe het met alle patiënten die er nu zijn beter gaat. Zelfs meneer Kwame Samuel krijgt praatjes. De eerste weken lag hij er zo ziek bij. Helemaal verstopt…zowel zijn darmen, als zichzelf onder een laken en niet in staat iets aan beweging te doen. Met moeite konden wij zijn bed verschonen. Hij hoestte, had een abces en koorts.
Maar nu gaat het zichtbaar beter. Hij kijkt ons aan met zijn doordringende ogen. Zijn opgezetten dikke buik vol vocht en ontlasting wordt minder. Hij heeft zijn leefstijl in postieve zin veranderd…hij eet geen heel witbrood meer achter elkaar op en doet wat aan beweging. En zijn vrouw, waarmee hij eigenlijk alleen maar ruzie maakt, is door de positievere sfeer ook meer gestimuleerd om de boel wat netter achter te laten. Want dat is nou eenmaal haar taak die ze met horten en stoten uitvoert.

 

Fragment uit dagboek 24 augustus 2003

Mister Kwame Samuel krijgt praatje meer dan ooit. Heb vandaag met hem op het bankje gezeten en hij heeft wel tien keer gezegt dat hij de zon op zijn huid zo heerlijk vindt. En het begon met een glimlach en wat meer praatjes, maar onderhand houdt hij hele passionele betogen doorspekt met wat ondeugend sarcasme. AIDS is volgens hem geen ziekte…en dat wil hij aan iedereen die langs komt kenbaar maken. " Aan AIDS ga je alleen maar dood als het je tijd is…zoals het nu bijna mijn tijd is. Maar als je jong bent en je vecht…dan ga je niet dood. En een andere reden waarom AIDS geen ziekte is…je het niet krijgt door iemands hand te pakken, door samen op een bakje te zitten of uit elkaars glas te drinken." Toen ik hem vroeg of dat de criteria zijn voor het wel of niet hebben van een ziekte, antwoordde hij; " Ik ben geen dokter, maar ik ben een oude wijze man en zo zie ik het. En dit moet iedereen weten, ook jouw mensen in Amerika en Europa".


Fragment uit dagboek 30 augustus 2003

De passionele betogen van mister Kwame Samuel hebben hem in problemen gebracht. Eergisteren kwam het ministery of Health langs. En dat gebeurt in Ghana met veel poeha…fotograaf en cameraploeg. En de cameraploeg hapte gretig toe toen Mister Kwame Samuel net naar buiten kwam om zijn betoog af te steken. Zonder dat de TV ploeg toestemming aan ons heeft gevraagd, verscheen Mister Kwame Samuel in heel Ghana op de beeldbuis… openlijk kwam hij ervoor uit AIDS te hebben. Als iemand vrijwillig kiest voor deze openbaring is het geen probleem…maar zijn familie was laaiend…laaiend. De familie wacht eigenlijk al op zijn overlijden en op de valreep komt the Old Man met deze actie in wat AIDS betreft gestigmatiseerd Ghana… De familie komt niet meer langs…en zijn vrouw ook niet… want met haar had Mister Kwame Samuel al eerder ruzie gekregen.
Weer verstopt onder zijn laken en is niet meer aanspreekbaar komt mister Kwame Samuel de dag door.

 

Fragment uit dagboek 5 september 2003

Ongeluk komt nooit alleen…Mister Kwame Samuel heeft zijn been waarschijnlijk gebroken. Hij is vannacht gevallen toe hij het licht uit wilde doen. Geen familie die hem naar het ziekenhuis wil brengen voor onderzoek. En met dit been kan hij geen kant meer op.

 

Fragment uit dagboek 12 september 2003

Zichtbaar achteruit. Mister Kwame Samuel zijn dijbeen is erg gezwollen. Een kneuzing, gebroken, geïnfecteerd…we kunnen het moeilijk zien. Maar hij heeft pijn en zijn conditie is slecht. Hij laat alles lopen, trekt zijn luiers uit…Continu kunnen we zijn bed wel verschonen.

 

Fragment uit dagboek 18 september

Eergisteren was er bloed in zijn urine. Gisteren was hij niet meer aanspreekbaar. Hij ademde zwaar en gelijkmatig…maar staarde met lege ogen in het niets. Gisteravond ademde hij ook niet meer.

Mister Kwame Samuel is overleden…

En inderdaad…het was zijn tijd…en ik ben blij voor hem zijn boodschap de wereld rond te kunnen sturen. Want dat heeft hij mij vaak gevraagt, waarop hij mijn hand stevig vast pakte…

naar boven

Lees verder over ...

Portret van Kwame Samuel

Portret van Veronica

Vervolgportret 1 van Veronica

Vervolgportret 2 van Veronica

Vervolgportret 3 van Veronica

Vervolgportret 4 van Veronica

Vervolgportret 5 van Veronica

Veronica-slot

Portret van David

Portret van Kiki Gyan

Vervolgportret 1 van Kiki Gyan

Portret van Edigrant

Edigrant-slot

Portret van Cletus

WWW links