handen
aandacht voor aids
ogen
deactiebutton kliniekbutton links button contact button gastenboek button
home button nieuws button waarisbutton
Waar is Cindy?

Waar ik ben

Over Ghana

Over Accra - de hoofdstad

Fotoalbum Ghana

Reisimpressies

 

Wa (klik op foto voor uitvergroting)

Klik op de kaart en zoom in naar Cindy in Wa.

?

Klik op de kaart en zoom in naar Cindy in Accra.

 

De kliniek vanaf de weg (klik op foto voor vergroting)

 

Waar ik ben

 

Waar ben ik nu ben

Ik ben weer in Nederland. Het heeft even geduurd, maar voel mij weer aardig thuis in Amsterdam, waar ik in september begin met de opleiding International Public Health aan de VU.

Ik verheug mij erop om het komende jaar de kliniek, de projecten en de vrienden die ik heb gemaakt weer te bezoeken. Mijn volgende lange verblijf in het buitenland zal tijdens het tweede gedeelte van mijn studie zijn, waarvoor ik een aantal maanden een stage of onderzoek zal doen. Dit is over ruim een jaar. Mijn contactgegevens in Amsterdam staan vermeld onder de knop `Contact` in de navigatiebalk.

 

Waar ik was vanaf november 2004 t/m mei 2005

Vanaf half november 2004 werkte ik weer in de kliniek in Accra, waar ik ook ben begonnen. Ik heb vooral gewerkt aan mijn educatiemateriaal.

 

Waar ik was vanaf mei t/m november 2004

Vanaf mei tot november 2004 werkte ik vanuit Wa, de hoofdstad van de Upper West regio van Ghana. Ghana ligt aan de zuidwest kust van Afrika, aan de Atlantische Oceaan. Door op het bovenste kaartje links te klikken, kun je al inzoomend bekijken waar Wa precies ligt.

Wa ligt op slechts 700 kilometer afstand van Accra, maar het kost 16 uur om er te komen. Het heeft erg slechte verbindingen met Accra en andere plaatsen. Naast de erbarmelijke staat van de weg en de slechte bereikbaarheid, zijn droogte, armoede en ondervoeding de ongemakken die dit gebied teisteren. In dit gebied is het Afrikaanse leven nog basaal en traditioneel.

Wa is niet te vergelijken met Tamale, Bolgatanga of zelfs Bawku hoog in het noorden waar ik tijdens mijn kerstvakantie ben geweest (zie de link naar het reisverslag rechts). Het ligt vlakbij Burkina Faso maar de weg wordt haast nooit als verbindingsweg gebruikt en toeristen zoeken Wa ook maar zelden op. Er is geen krant van vandaag en weinig import vanuit het zuiden.

De nood in Wa is hoog. Er is veel Aids (het Aidsprobleem hier tegen de grens met Burkina is groot door de migratie), veel stigma want Aids is ook hier totaal ongeaccepteerd, veel Aidsweeskinderen met ernstige ondervoeding en voedselschaarste door de onvruchtbare bodem en droogte. Dit aspect is minder in het zuiden van het land.

Er is op internet weinig informatie over Wa zelf en de regio. Er staat iets te lezen op de site over Wa onder de WWW links. Verder is er iets meer te lezen op de site over Lawra en Navrongo, ook beiden plaatsen in het hoge noorden van Ghana.

 

Waar ik was van augustus 2003 tot maart 2004

Het eerste half jaar van mijn verblijf in Ghana heb ik gewoond en gewerkt in Accra, de hoofdstad van Ghana. Door op het onderste kaartje links te klikken, kun je al inzoomend bekijken waar ik precies was.

Adabraka is de wijk waar ik woonde. Een levendig gezellig ghanees wijkje. Ik woonde in een cementen huisje met golfplatendak op het erf waar een uitgebreide ghanese familie samenwoont. Het huisje had twee kamers en een voorkamer met bank, gaspit, koelkast, kast en bureau. Douche en toilet deelden we met de familie. Het ghanese leven lag letterlijk op mijn stoep. De compound had een stenen muur er omheen en daarbinnen speelde het ghanese familieleven zich af. Er woonden ongeveer 12 mensen, oma was de landlady en onder de mangoboom scharrelden wat honden, een kat, een geit en wat kippen.

De kliniek ligt in een van de groenere en rustigere wijken van Accra, op gemiddeld 30 minuten door chaotisch Accra.

Lees meer over Ghana, Accra en de kliniek door op de betreffende links aan de linker- en bovenkant te klikken.

 

naar boven

Lees verder over ...

Gedetailleerde kaarten Wa en omgeving

 

Het voedingsprojekt en het ontwikkelde educatiemateriaal

Speech Cindy bij presentatie Nutritional Guideline booklets

Download Nutrition booklet (PDF formaat, 2.9 Mb)

Download Positive Living booklet (PDF formaat, 1.4 Mb)

Fotoalbums Wa

Fotoverslag Wa [februari 2004] - deel 1

Fotoverslag Wa [februari 2004] - deel 2

Fotoverslag Wa [februari 2004] - deel 3

Bezoek aan Wa [januari 2004]

Reisimpressie Togo, Benin en Noord Ghana [december / januari 2004]

Fotoalbum kliniek

WWW links

Master opleiding International Public Health, VU Amsterdam

Site over Wa

Site over Lawra en Navrongo

Luister naar muziek uit dit gebied

Het actuele weer in Wa

Het actuele weer in Accra

Het actuele nieuws in Ghana

GhanaWeb internet portal

Ghana portal

Ghana pagina Nederland

Ghanese ambassade in Nederland

Nederlandse ambassade in Ghana

300 jaar Nederlands-Ghanese betrekkingen

Diashow Ghana (Lonely Planet)

Ghana reisinformatie (Lonely Planet)

Lonely Planet reisgids West Africa

Lowbudget avontuurlijke rondreizen door Ghana, Togo, Benin en Burkina met Jolinaiko Eco Tours, een bedrijfje van een goede vriend.