handen
aandacht voor aids
ogen
deactiebutton kliniekbutton links button contact button gastenboek button
home button nieuws button waarisbutton
Nieuws

Laatste nieuws

Nieuwsbrief nr. 12 (06.03.05)

Nieuwsbrief nr. 11 (19.12.04)

Nieuwsbrief nr. 10 (21.11.04)

Nieuwsbrief nr. 9 (03.10.04)

Nieuwsbrief nr. 8 (05.06.04)

Nieuwsbrief nr. 7 (01.05.04)

Nieuwsbrief nr. 6 (01.03.04)

Nieuwsbrief nr. 5 (23.01.04)

Nieuwsbrief nr. 4 (10.12.03)

Nieuwsbrief nr. 3 (06.11.03)

Nieuwsbrief nr. 2 (05.10.03)

Nieuwsbrief nr. 1 (21.08.03)


Verslag verblijf van Marleen in Wa

Verslag verblijf van Rene Bouwman in Wa

Stories and messages on HIV/AIDS for Radio Upper West

Interview Noordhollands Dagblad april 2004

Speelgoeduitwisselingsprojekt

Tekst lezing Cindy in Nederland april 2004


Illustratie voor één van de brochures (Klik op foto's voor een vergroting)

Sieraden maken onder de mangoboom in Wa (Klik op foto's voor een vergroting)

edigrant

Edigrant Peprah

 

Klik op de kaart en zoom in naar Cindy in Accra.

 

Nieuwsbrief nr. 12

[zondag 06 maart 2005]


Zoals je niet weet hoe een koe een haas vangt, zo had ik van te voren ook nooit geweten dat mijn projecten zo verassend zouden verlopen. Als ik kijk naar het aantal initiatieven dat ik ben gestart, de moeilijkheden die ik ben tegen gekomen en de resultaten die we lijken te behalen...dan ben eigenlijk heel tevreden. Na de maand januari in Nederland geweest te zijn, dat natuurlijk een hele andere wereld is dan mijn wereldje hier, ben ik weer volop aan de gang en heb ik weer heel wat te melden.

Voedingsproject: brochures bijna vers van de pers

Helemaal blij ben ik met Edmund Opari. Hij is de kunstenaar die de illustraties maakt voor mijn brochures en ze zijn echt schitterend: zie een voorbeeld in de kolom links. De eerste brochure over gezonde leefstijl voor HIV patiënten draagt de titel "What does positive living mean?" en is op wat kleine aanpassingen na klaar om in een oplage van duizend stuks van de pers te rollen. De tweede brochure wordt "Positive Living and Healthy Eating...what should I know?" genoemd en geeft praktische informatie over een gezonde lokale voedingswijze en adviezen bij aan AIDS gerelateerde complicaties. De potloodschetsen voor de tweede brochure waar Edmund zijn schitterend en vol verwachting wacht ik op de uiteidelijke illustraties in kleur. In de beide brochures heb ik een metafoor gebruikt. De eerste brochure vertelt het verhaal van Kofi en zijn motorfiets (zorg voor je lichaam als hoe je een nieuwe motorfiets onderhoudt) en de tweede volgt Kofi die een huis bouwt (bouw je voeding op uit verschillende materialen, net als hoe je een huis bouwt). Kan mij voorstellen dat dit bij jullie het een en ander te raden overlaat...maar wie weet zijn ze binnenkort via de website te downloaden.Verder ben ik erg blij met de mensen die mij feedback gegeven, zodat het eindproduct volledig volgends de Ghanase standaard is.

Laboratorium: van niets naar iets...

Een kliniek zonder laboratorium levert heel wat moeilijkheden op. Diagnose vindt te vaak plaats op enkel uiterlijke kenmerken of anders is het een hele rompslomp om patiënten naar een ander ziekenhuis of laboratorium te krijgen. Daarbij is het uit kunnen voeren van lever- en nierfunctie testen een voorwaarde om in de toekomst Anti Retroviale Middelen (AIDS remmers) te verstrekken. Omnilabo Nederland heeft ons ook dit jaar weer ontzettend geholpen met een gloed nieuwe microscoop als aanvulling op alles wat zij al gedoneerd hebben. In overleg met een van mijn sponsor CorporatieHolding Friesland mag ik een gedeelte van het budget gebruiken om een laatste machine aan te schaffen, zodat het laboratorium kan functioneren. Begin van de maand was de ruimte nog helemaal niets, maar samen met de hulp van Isaka (een van de patienten die als assistent in de kliniek werkt en lid is van het bestuur van Positive Living) zijn we druk in de weer met loodgieter, koelkast sjoemelaar, timmerman en dergelijke. Een aantal Canadese stagiares en een vriend Sanne (die met zijn moter van Spanje naar Ghana is gekomen door de woestijn) hebben geholpen met schoonmaken en het verven van de ruimte...dat nu echt ergens op begint te lijken.
Donaties die nu binnen komen zullen besteed worden aan het realiseren van het lab.

Sieraden over de grens

Even dacht ik dat dit project helemaal uit koers was geraakt. (Voor wie wat meer achtergrond wil over het sieradenproject, lees het verslag van Marleen en mijn nieuwsbrieven 8 en 9, via de links aan de linkerkant).

In Wa is het maken van sieraden nog wel een dagbesteding, maar de geluiden die ik hoor zijn niet positief. Perpetua, één van de vrouwen, is overleden en Akua en Veronica zijn beide bedlegerig. En het is des te schrijnender, omdat de beschikbare medische zorg in Wa minimaal is. Maar afgelopen maand werd er nieuw leven in het sieradenproject geblazen. Marijke Visser van Tilingo-Nepra, een winkel en groothandel in Fair Trade producten (zie de link in de gele kolom rechts), stond vrij plotseling met Berdien en Annelies op de stoep. Tot mijn verbazing hebben zij in een keer alle sieraden gekocht en willen zij op regelmatige basis producten gaan af nemen, zodat deze door Wereld winkels in Nederland verkocht kunnen worden. Dat laten we ons natuurlijk niet twee keer zeggen...!!! We hebben besloten het maken van sieraden op te starten in de kliniek in Accra met de leden van Positive Living (zie de links in de kolom rechtsboven, voor meer info over Positive Living). We zien de noodzaak dit project eerst in Accra goed te laten lopen. Hier is de groep redelijk goed georganiseerd, zijn de leden in staat een project te runnen en zijn materialen en transsport beschikbaar is. En zoals ik al zei...je weet nooit hoe het loopt en vinden we een manier het project uiteindelijk naar het noorden uit te breiden. Tilingo-Nepra heeft alle opstartkosten voor haar rekening genomen...bedankt!

Eddie Grant...schrijnend en verdrietig

Daar heb ik geen andere woorden voor. Er is nog maar weinig dat we voor hem kunnen doen. De tumor in zijn gezicht breidt zich als een razende uit. Zijn gezichtsvermogen is minimaal en ook kauwen wordt steeds moeilijker. Steeds vaker houdt hij zijn hoofd in zijn handen, terwijl hij op zijn knieën zijn magere lichaam schudt of zich verstopt onder een laken op zijn matras. Maar af en toe komt hij weer zo verbazingwekkend uit de hoek. Dan eet hij opeens drie gebakken eieren, wil mee de stad in of stelt vragen die je niet verwacht. Hulp voor het effectief behandelen van deze jongen is te laat en bedankt voor diegene die gereageerd hebben op onze oproep. Naa Ashiley en de rest van het personeel doen hun uiterste best om de situatie voor Eddie te verzachten...met de beperkte mogelijkheden die er zijn...

Aandacht voor AIDS gaat internationaal

Alsof we nog niet internationaal bezig waren ;-)...maar met een Engelse domein naam www.focusonaids.org wordt het helemaal echt. Een naam voor een Engelstalig logo en de toekomstige naam voor onze stichting. Dat is de stap die Aandacht voor AIDS wil gaan maken als ik eind mei voor een langere tijd weer naar Nederland kom. Tegen die tijd heb ik bijna twee jaar zo goed als vrijwillig gewerkt en is het nodig om een nieuwe stap te zetten. Ongetwijfeld wil ik verder binnen de internationale ontwikkelingssamenwerking. Momenteel ben ik mij aan het oriënteren op verschillende opleidingen op het gebied van public health, of werk waarbinnen of waarnaast ik mij verder kan ontwikkelen. Tips zijn van harte welkom. Maar Aandacht voor AIDS blijft bestaan en vanuit een andere...nog onbekende positie zal ik mij samen met een aantal gemotiveerde mensen in zowel Nederland en Ghana in blijven zetten voor projecten in de kliniek en daarbuiten.

Jolinaiko Eco Tours

Zoals jullie hebben kunnen lezen in mijn nieuwsbrieven heeft Apollo Panou mij heel erg geholpen tijdens onder andere mijn project in Wa en is hij de factor achter de schermen die mij gesteund, geadviseerd en geholpen heeft tijdens mijn werk. Van mijn kant help ik hem met zijn bedrijfje Jolinaiko Eco Tours. Mijn neef en webdesigner (en maker van deze site) heeft de website gebouwd (zie de link in de gele kolom rechts)...voor iedereen die geïnteresseerd is in Ghana, zin heeft om rond te reizen, reizen met vrijwiligerswerk te combineren of een schitterend strandhuis te huren. Aandacht voor AIDS en Jolinaiko Eco Tours werken nauw samen, omdat Apollo Panou ook de betrouwbare contactpersoon zal zijn van de toekomstige stichting in Ghana zelf.

Bedankt ook deze maand voor je aandacht...en donaties zijn en blijven welkom...!!! De bestedingen van de maanden januari en februari kun je zoals altijd nalezen via de link "Bestedingen donaties" in de kolom rechtsboven.

Groetjes, Cindy Noordermeer.

naar boven

Lees verder over ...

Inrichting laboratorium

Sponsors van de Actie Aandacht voor Aids en de kliniek

Sponsors voedingsprojekt

Portret van Edigrant

Supportgroup Positive Living

Supportgroup Positive Living - stand van zaken november 2004

'Positive Living' Association (Engels)

Bestedingen donaties

Kostenoverzicht behandeling met Anti Retrovirale Middelen (Engels)

Nieuwsbrief van de kliniek - december 2004 (download in pdf formaat. Te bekijken met Acrobat Reader)

"About the International Health Care Center", door Naa Shiley Vanderpuye

Impressies uit de kliniek

De medicijnen en voedings-supplementen die de kliniek nodig heeft

Waar de kliniek zich precies in Accra bevindt

Fotoalbum kliniek

 


Geef je hier op / meld je af om op de hoogte te blijven van nieuwe nieuwsbrieven

WWW links

Tilingo-Nepra, importeur van de sieraden

jolinaiko

Jolinaiko Eco Tours

FocusOnAids.org

Omnilabo International BV

Corporatie Holding Friesland

Verhaal van Edigrant op de site van WAAF

West African Aids Foundation (WAAF)

170.000 Aidswezen in Ghana: artikel op Ghanaweb.com