handen
aandacht voor aids
ogen
deactiebutton kliniekbutton links button contact button gastenboek button
home button nieuws button waarisbutton
De Actie

Inrichting eenvoudig laboratorium

Een doel dat lang boven aan het lijstje stond was de inrichting van een laboratorium. De ruimte was er, maar deze was helemaal leeg. De enige test die wij in de kliniek konden doen was een eenvoudige HIV-test. Deze test geeft enkel aan of iemand wel of niet geïnfecteerd is met het HIV-virus en dient na 4-6 maanden herhaald te worden. Eenvoudige onderzoeken van urine, ontlasting en bloed waren niet mogelijk. Laat staan metingen die aangeven in welke fase van de ziekte de patiënt zich bevindt.

Voor iedere test verwezen we patiënten naar een ander laboratorium…maar de kosten voor de patiënt zijn relatief hoog. Specifieke testen voor Aids (CD4 en viral load) worden nooit gedaan want kosten ruim 100$ (!). En het is natuurlijk een bizarre situatie als je een terminale patiënt met het openbaar vervoer naar het laboratorium moet sturen om zijn bloedglucose te laten meten of hem op tuberculose te laten testen.

Diagnostiek gebeurde dus vaak op basis van uiterlijke kenmerken. Om gerichtere medische en voedingkundige behandeling te kunnen bieden was een klein laboratorium essentieel.

Door een laborant werd er een inventarisatie gemaakt van de belangrijkste benodigdheden voor een laboratorium.

Zowel Naa Ashiley als ik hadden weinig kaas gegeten van het inrichten van een laboratorium en alles wat daarbij komt kijken. Door Omnilabo Nederland waren we al voorzien van een groot aantal benodigdheden, maar er moest nog heel wat werk verzet worden en essentiële aanschaffingen gedaan worden om het lab daadwerkelijk te laten functioneren.

In Ghana krijg je wel vaker werkzaamheden of handelingen op je bord waar je in het begin geen weet van hebt, maar in een korte tijd hebben we ons door verschillende kenners en leveranciers laten inlichten. Het heeft nog wat tijd en energie gekost om tussen alle loodgieters, tweede hands koelkast sjoemelaars, timmermannen en lab equipment leveranciers het kaf van het koren te kunnen scheiden, maar naar genoegen kunnen we stellen dat laboratorium operationeel is.

Erg bllij is Naa Ashiley met de HIV-, malaria- en hepatitistesten en het basale microscopische werk dat zij nu doet. In de toekomst hoopt zij het aantal testen te kunnen uitbreiden. De spectrometer die van het geschonken budget van Woning Corporatie Friesland is aangeschaft biedt hier alle potentie voor.

21.08.2005

naar boven

Lees verder over ...

Aanschaf ambulance

Inrichting laboratorium

The beauty of the beads

Lijst benodigde medicijnen en voedingssupplementen

Lijst benodigde disposables

Lijst benodigde diversen kliniek

Het voedingsprojekt en het ontwikkelde educatiemateriaal

De kracht van educatie

Dankwoord van Naa Ashiley voor de lezers en donateurs van Aandacht voor Aids

Supportgroup Positive Living

Het sieradenprojekt

het onderwerp Aids

WWW links

Omnilabo International BV

Stichting Metgezel

Tilingo-Nepra, importeur van de sieraden

Wereldwinkels

Master opleiding International Public Health, VU Amsterdam

FocusOnAids.org

Corporatie Holding Friesland

Gottswaal vof

Omnilabo International BV

Nimpon Trade & Service

Polylab NV (email adres)

First Pharma Ghana

Lifescan

Wings Of Support

West African Aids Foundation (WAAF)