handen
aandacht voor aids
ogen
deactiebutton kliniekbutton links button contact button gastenboek button
home button nieuws button waarisbutton
De Actie

Aanschaf ambulance

 

Geweldig nieuws: Stichting Metgezel doneert geld voor een ambulance!!!

Een ambulance prijkte lange tijd boven aan het verlanglijstje van de International Health Care Clinic en was daarmee een doel van de actie Aandacht voor Aids.

Naast patiëntenvervoer van en naar de kliniek betekent een ambulance een eind aan de onmenselijke scenario's van het vervoer van overleden patiënten in taxi's. Ruimtetekort en eindeloze onderhandeling en corruptie maken dit vervoer vaak een kwelling. Het verhuren van de ambulance aan derden levert extra inkomsten op voor de kliniek.

Stichting Metgezel heeft een groot bedrag gedoneerd dat hoogstwaarschijnlijk de totale kosten zal dekken. Het nieuws is pril en er wordt volop actie ondernomen om te komen tot een goede keus. Volgende keer meer hierover!

Waarom een ambulance?

Een kliniek runnen zonder ambulance en zonder andere vorm van vervoer. Een ongemak dat tot zowel beperkingen als vaak onmenselijke situaties leidt.
Waarom is een ambulance voor de IHCC belangrijk?

1. 'Home-based care'

Sommige patiënten zijn in een conditie dat ze niet direct in de kliniek opgenomen hoeven te worden, maar wel regelmatige medische controle en behandeling nodig hebben. Hiervoor een bezoek brengen aan de polikliniek is voor een groot aantal patiënten niet mogelijk, vanwege de kosten van het openbaar vervoer of vanwege de slechte lichamelijke conditie. Een ambulance zal home-based care mogelijk maken.

Het voordeel van home-based care is dat de patiënt langer in zijn eigen omgeving kan blijven en niet opgenomen hoeft te worden. In veel gevallen is dit veel beter voor het verloop van de ziekte, zowel lichamelijk, mentaal en sociaal. Zonder problemen kunnen medische benodigdheden (bed, loopsteun, rolstoel e.a.) naar het huis van de patiënt vervoerd worden.

Binnen de home-based care zal de community betrokken worden bij de behandeling van de patiënt, wat met oog op de ernstige stigmatisering van HIV/Aids in Ghana alleen maar positief is.

2. Vervoer van patiënten

Binnen het home-based care programma zullen patiënten thuis worden aangetroffen, die vanwege hun lichamelijke conditie dringend opgenomen dienen te worden. Patiënten die thuis zouden overlijden aan uitdroging, ondervoeding, infecties, verwaarlozing e.a. kunnen na door een opname in de kliniek weer opknappen. Deze patiënten die wij via home-based care op het spoor komen, kunnen met de ambulance worden meegenomen.

Omdat het een kleine primaire kliniek betreft, verwijzen wij patiënten voor een second opinion of voor een ander diagnostisch onderzoek soms naar een ander ziekenhuis of laboratorium. Lichamelijke conditie en complicaties maken het momenteel vaak onmogelijk aanvullend onderzoek te laten doen. Een bedlegerige of zelfs comateuse patiënt met bijvoorbeeld een infuus, kan niet gemakkelijk met een taxi mee. Met een ambulance is dit wel mogelijk.

3. Vervoer naar mortuarium

Een patiënt die binnen onze hospice is overleden dient naar het mortuarium gebracht te worden. Momenteel gebeurt dit op manier die eigenlijk te schrijnend voor woorden is. In de achterbak van een taxi! De patiënt is vaak alleen of de familie heeft geen geld of vervoer om de het lichaam weg te brengen. Wij zijn dan genoodzaakt hiervoor een taxi aan te houden. Maar vanwege de stank en de angst voor geesten, wil lang niet iedere taxichauffeur een levenloos lichaam in zijn auto. Willen zij het wel dan betalen we maar liefst 20x de gewone prijs en moeten we een al stijf geworden lichaam in een kofferbak proberen te krijgen. Het vervoeren van de patiënt die bij ons is overleden in een ambulance is een waardiger einde dat wij de persoon graag willen geven.

4. Naamsbekendheid

Home-based care met een ambulance met een duidelijke sticker op de zijkant is naamsbekendheid. En om meer donateurs te krijgen is naamsbekendheid stap 1.

21.08.2005

naar boven

Lees verder over ...

Aanschaf ambulance

Inrichting laboratorium

The beauty of the beads

Lijst benodigde medicijnen en voedingssupplementen

Lijst benodigde disposables

Lijst benodigde diversen kliniek

Het voedingsprojekt en het ontwikkelde educatiemateriaal

De kracht van educatie

Dankwoord van Naa Ashiley voor de lezers en donateurs van Aandacht voor Aids

Supportgroup Positive Living

Het sieradenprojekt

 

 

Speech Cindy bij presentatie Nutritional Guideline booklets

Download Nutrition booklet (PDF formaat, 2.9 Mb)

Download Positive Living booklet (PDF formaat, 1.4 Mb)

Dankwoord van Naa Ashiley voor de lezers en donateurs van Aandacht voor Aids

Het voedingsprojekt

het onderwerp Aids

WWW links

Stichting Metgezel

Tilingo-Nepra, importeur van de sieraden

Wereldwinkels

Master opleiding International Public Health, VU Amsterdam

FocusOnAids.org

Omnilabo International BV

Corporatie Holding Friesland

Gottswaal vof

Omnilabo International BV

Nimpon Trade & Service

Polylab NV (email adres)

First Pharma Ghana

Lifescan

Wings Of Support

West African Aids Foundation (WAAF)