handen
aandacht voor aids
ogen
deactiebutton kliniekbutton links button contact button gastenboek button
home button nieuws button waarisbutton
Waar is Cindy?

Waar ik ben

Over Ghana

Over Accra - de hoofdstad

Fotoalbum Ghana

Reisimpressies

 

Wa (klik op foto voor uitvergroting)

Noord Ghana (Klik op kaart voor vergroting)

Roadmap Ghana (Klik op kaart voor vergroting)

 

Eerste bezoek aan Wa [januari 2004]


Een eerste kijkje in Wa

In januari heb ik ter voorbereiding van mijn projekt daar, een bezoek aan Wa en de projekten van de Ghana Needs Foudation gebracht. (Zie de link 'Voedingsprojekt' in de navigatiebalk voor meer info).

Ik was erg onder de indruk van mijn bezoek. Ten eerste is het een hele energie slopende trip. Ik was verbaasd dat Wa, de hoofdstad van deze regio, zo slecht bereikbaar is. De weg is een gatenkaas…en serieus…ik probeerde de hele trip heel ontspannen en in een niet al te gecompliceerde houding te gaan zitten, liggen, hangen…om whiplash te voorkomen. De afstand is misschien iets korter dan naar Tamale, maar je doet er ruim zes uur langer over.

Vier uur lang kan de bus maar 30/40 kilometer per uur rijden en er is maar beperkt directe verbinding met Accra. Van Kumasi gaan wat oudere bussen naar Wa. En wachtend op de bus in Kumasi adviseerde Mickey (van de Ghana Needs Foundation) mij de nodige brandy’s achter over te slaan om de nacht door te komen…maar dat heb ik vriendelijk afgewezen. En Wa zelf. Niet te vergelijken met Tamale, Bolgatanga of zelfs Bawku hoog in het noorden waar ik twee weken geleden ben geweest. Sowieso dus een slechte verbinding. Vlakbij Burkina maar de weg wordt haast nooit als verbindingsweg gebruikt en toeristen zoeken Wa ook maar zelden op. Verder geen krant van vandaag…en weinig import van het zuiden. Vanwege de weg…want wie verpest zijn auto…en de mensen zijn veel armer…dus wie koopt dure dingen.

In heel Ghana kan je op ieder busstation waterijs, koekjes, kauwgom etc…kopen…iedereen draagt wel een winkeltje met dit soort luxe artikelen op zijn hoofd…maar op het hele busstation in Wa niet. Alleen lokale dingen als pindasnacks, brood en water…Niet dat ik koekjes mis, maar het is een duidelijk signaal dat Wa veel armer is. Gelukkig zijn er wel wat kleine winkeltjes waar ik benodigdheden kan krijgen als tonijn, makreel en sardines in blik, boter, corned beef, biscuits, tomatenpuree en vruchtensap (want ik ben een van de weinigen die natuurlijk "geld" heeft) en gecombineerd met de beperkte producten van de markt kan ik heus wel culinaire maaltijden in elkaar flansen. Met deze blik keek ik dus naar Wa…want het is nu aardig concreet dat ik in maart daar een aantal maanden ga vertoeven.

Lees meer over Wa onder 'Waar is' in de navigatiebalk en op de site over Wa onder de WWW links.

naar boven

Lees verder over ...

Fotoverslag Wa [februari 2004] - deel 1

Fotoverslag Wa [februari 2004] - deel 2

Fotoverslag Wa [februari 2004] - deel 3

Bezoek aan Wa [januari 2004]

Togo, Benin en Noord Ghana [december / januari 2004]

Kibi en Ho [oktober 2003]

 

Fotoalbums Wa

Impressie Accra door Cindy (augustus 2003)

WWW links

Site over Wa

Het actuele weer in Wa

Luister naar muziek uit dit gebied

Site over Lawra en Navrongo

Het actuele weer in Accra

Het actuele nieuws in Ghana

Ghana pagina Nederland

GhanaWeb internet portal

Ghana portal

Ghanese ambassade in Nederland

Nederlandse ambassade in Ghana

300 jaar Nederlands-Ghanese betrekkingen

Diashow Ghana (Lonely Planet)

Ghana reisinformatie (Lonely Planet)

Lonely Planet reisgids West Africa

Lowbudget avontuurlijke rondreizen door Ghana, Togo, Benin en Burkina met Jolinaiko Eco Tours, een bedrijfje van een goede vriend.