handen
aandacht voor aids
ogen
deactiebutton kliniekbutton links button contact button gastenboek button
home button nieuws button waarisbutton
Voedingsprojekt

Organisatie en huisvesting

Organisatie

Het projekt zal plaatsvinden in samenwerking met de GhanaNeeds Foundation. Dit is één van de weinige NGO’s die vanuit Wa actief is. De drie associaties voor AIDS-patiënten en AIDS-weeskinderen in de omliggende omgeving bieden voor mij de perfecte setting om mijn onderzoek uit te voeren.

GhanaNeeds Foundation is het geesteskind van Mickey (Micmac), een Ghanees die in Japan geboren en getogen is en sinds 6 jaar in Ghana terug is. Hij kwam in eerste instantie voor twee weken om te onderzoeken of de spullen die hij altijd naar Ghanese weeshuizen stuurt ook daadwerkelijk aankomen op de plek van bestemming. Tijdens zijn onderzoek was hij zo geschokt door de situatie in met name noord Ghana dat hij is gebleven en niet meer terug is gegaan. Nu richt hij zich met name op die gebieden waar de nood hoog is en waar nog weinig hulp wordt verleent. Aids-wezen en Aidspatiënten krijgen hierbij de meeste aandacht.

GhanaNeeds Foundation is opgericht in 2002 en werkt samen met het UNDP (United Nations Development Programme) en met de Ghana Aids Commission (een orgaan van de Ghanese overheid). Mogelijk zullen deze contacten nog een (gedeeltelijke) financiële steun opleveren voor het projekt, wat hard nodig is. Meer informatie over GhanaNeeds Foundation is te vinden via de link links "GhanaNeeds Foundation" (Engels), en op de (toekomstige) website van de organisatie.

Ik zal dit projekt dus onder de vlag van GhanaNeeds Foundation uitvoeren. Mijn werk in de kliniek is hiermee dan ook afgerond. Maar Ghana Needs Foundation werkt op verschillende gebieden nauw samen met WAAF en de resultaten van mijn projekt zullen ook ten goede komen aan de kliniek en aan patiënten in andere regio’s.

Huisvesting

Wa is gelukkig een oase van rust.

Tijdens mijn zoektocht naar een woonruimte voor mijzelf in Wa kwam ik terecht bij een stuk land waar ik me meteen tot aangetrokken voelde. Het is een stuk land ter grootte van een voetbalveld met daarop een huis, nu nog in vervallen staat maar… dat gaat veranderen. ik zag meer dan alleen een woonplaats voor mijzelf. Ik zie nu een plek waar mensen die aan de rand van de samenleving staan door het stigma dat zij dragen rust kunnen vinden.

En zo kwam van het een het ander… een nieuw plan werd geboren, genaamd 'THE SHARENUT'. Een plek waar ooit de voor het noorden zo bekende noten werden geteeld, zal nu dienst gaan doen voor uiteenlopende activiteiten die allemaal gelinkt zijn aan de speerpunten van Ghananeeds. In de toekomst willen we graag ook de hulp van vrijwilligers in gaan schakelen die dan ook op de boerderij komen wonen.

Ik zelf zal er gaan wonen en het andere personeel van GhanaNeeds.
Daarnaast zal het land gebruikt worden voor landbouwactiviteiten. Bijvoorbeeld: groenten, fruit, maar ook dieren zoals kippen en geiten.
Andere projecten waar we aan denken zijn het maken van stoffen, het maken van kleding, en catering activiteiten als het bakken van meatpies voor de verkoop.

Het is dus niet zo dat de patiënten op de boerderij komen wonen.
Dit alles zal voor en door de patiënten gerund worden. Op die manier krijgen de mensen een doel in hun leven, kunnen ze zichzelf onderhouden en actief voor zichzelf zorgen en voor hun kinderen en plaatsen ze zich niet meer in de slachtofferrol.

Ook zal er op deze plek veel aandacht besteedt gaan worden aan de aidswezen en kwetsbare kinderen. Dit is namelijk een doelgroep die ons veel zorgen baart… er zijn zo weinig voorzieningen voor deze kinderen. De toekomst is erg onzeker voor ze. En dat stralen ze ook uit; weinig toekomstperspectief. We willen dat deze kinderen weer plezier in het leven krijgen en gaan beseffen dat ze iets kunnen en daar ook de mogelijkheden toe hebben. We hebben het dan over educatie, voeding en ontspanning.

Helaas…In de hele Upper West is geen internet. Ik moet naar Bolga, Tamale of Techiman…alles op 6/7 uur afstand…maar waar ik wel allemaal gezellige contacten heb.Een week in de maand zal ik in Accra zijn. Dus ik werk drie weken en heb een week vrij en onderhoud dan werk- en privé-contacten in Accra.

Lees meer over Wa onder 'Waar is' in de navigatiebalk, via de links 'Bezoek aan Wa' en 'Fotoverslag Wa' rechtsboven, en op de site over Wa onder de WWW links.

naar boven

Lees verder over ...

Fotoverslag Wa [februari 2004] - deel 1

Fotoverslag Wa [februari 2004] - deel 2

Fotoverslag Wa [februari 2004] - deel 3

Bezoek aan Wa [januari 2004]

 

Boeken over Aids

Websites over Aids

WWW links

undplogo

United Nations Development Programme (UNDP)

Het UNDP in Ghana

Ghana Aids Commission

Site over Wa

Het actuele weer in Wa

Luister naar muziek uit dit gebied

 

Nederlandse Vereniging van Diëtisten

stopaidsnowbanner

De Stop Aids Now! -partners:

www.aidsfonds.nl
www.hivos.nl
www.icco.nl
www.memisa.nl
www.novib.nl

www.aidsfonds.nl

www.unaids.org

Aids startpagina