| Ampesi met Alefu stew (aardappel met geurige spinaziesaus)
 
Ingrediënten (voor 
                          twee personen)
  2 tenen knoflook  1 stukje gember (circa 1 cm in lengte)
  1 madam jeanet of 1 groene of rode peper (in 
                          Ghana sweet green or red pepper)
  curry of gemalen kardemom naar smaak (in Ghana 
                          specerijen waar ik je met de naam niet mee zal lastig 
                          vallen)
  1 rode ui
  2 verse tomaten of 1 eetlepel tomatenpuree
  2 volle handen verse spinazie (in Ghana alefu, 
                          cassava bladeren, pompoenbladeren, peperplantbladeren 
                          of bijna al de andere tientallen soorten)
  2 volle theelepels pompoenpitten, pijnboompitten 
                          (in Ghana agushie of nirhi
 of zonnebloempitten of amandelen)
  1 eetlepel roomboter of olijfolie (in Ghana shea 
                          nutbutter of rode palmolie)
 zout naar smaak
 
 Bereiding:   Hak de knoflook, de gember en 
                          de peper fijn. Snij de uien en de tomaten in partjes. 
                          Was de spinazie en hak de spinazie grof. Stamp de zaden 
                          of pitten fijn of koop de kant en klare gehakte amandelen. 
                           Verhit de olie of boter en fruit 
                          de knoflook, gember, peper, overige specerijen samen 
                          met de uien gedurende 2 minuten. Voeg de tomaten, de 
                          spinazie en zout toe. Roer de ingrediënten samen 
                          en voeg een scheutje water toe. Voeg de gemalen zaden, 
                          pitten of amandelen toe. Laat het geheel onder af en 
                          toe roeren op laag vuur 5 minuten pruttelen.
 Eet de spinazie met (gemengde, 
                          wilde, witte of zilvervlies) rijst, gekookte aardappel 
                          of cassave
want yam is waarschijnlijk moeilijk 
                          te krijgen.
 Eet smakelijk!  |