handen
aandacht voor aids
ogen
deactiebutton kliniekbutton links button contact button gastenboek button
home button nieuws button waarisbutton
Nieuws

Rene Bouwman - Verslag van mijn werkzaamheden voor ‘Aandacht voor AIDS’ in Ghana


[september 2004]


AIDS in Afrika was altijd een beetje een ver van mijn bed show voor me. Totdat ik april dit jaar in contact kwam met Cindy. Haar presentatie van haar werk en voornemens in Ghana maakte grote indruk op me en deed bij mij de vraag rijzen: "Wat kan ik doen?"

Ik had al samen met een vriendin van me, het plan op gevat om de Apeldoornse vierdaagse te lopen. Vier keer veertig kilometer ploeteren over de Veluwse zandpaden. Zou het geen goed idee zijn om daar een sponsorloop voor het project van Cindy van te maken? En zou het dan niet nog leuker zijn als ik het geld ook naar Ghana kwam brengen? Ja, natuurlijk.

Via een email inzamelingsactie lukte het mij uiteindelijk om ruim 1000 euro in te zamelen. En zo zat ik 18 juli, met vermoeide voeten van de wandeling, in het vliegtuig naar Ghana.

In overleg met Cindy is er besloten om 670 Euro te besteden aan profylactische medicatie en medicijnen voor het behandelen van diverse opportunistische schimmel en gist infecties. Hiermee kunnen 25 mensen een jaar lang van medicijnen worden voorzien. In overleg met dr. Richard Amenyah, een arts die zich actief bezighoudt met het HIV probleem in Ghana, met name op het gebied van care & support, is besloten om de medicijnen middels een officiële presentatie te overhandigen aan de Shaloom groep in het bijzijn van de pers en hoogwaardigheidsbekleders.

Verder hebben we voor 110 Euro aan voedingsmiddelen voor de droge periode wanneer goede voeding schaars is in de omgeving van Wa. We hebben een bedrag van 90 Euro geschonken aan de Shaloom groep zodat zij daarmee hun eigen bankrekening kunnen openen en een zelfde bedrag aan een van de leden van deze groep, Perpetua. Een moedige vrouw die twee jaar geleden in de openheid is getreden met haar HIV status en sindsdien wordt nagewezen op de markt en ontweken wordt door een aantal familieleden. (maar ook hulp heeft gekregen van anderen) Dit gebaar dient als hart onder de riem en als gebaar voor haar dat wat zij gedaan heeft moedig is en meer navolging moet krijgen om het stigma te doorbreken. We hebben 20 Euro uitgegeven voor de presentatie en het maken van het medicatie protocol. Het resterende bedrag wordt bijgeschreven op de bank en zal gebruikt worden voor medicijnen.

Woensdag 28 juli werden de medicijnen overhandigd, samen met drie grote zakken mais, millet en bonen. De presentatie werd gehouden in Wa Regional Hospital in het bijzijn van de schrijvende en radio pers, hoogwaardigheidsbekleders van het openbaar bestuur van Wa, medewerkers van social welfare, dr. Richard, Sister Philo (zie foto in linkerkolom), Sister Theresa en natuurlijk een aantal mensen van de Shaloom groep zelf (de groep HIV geïnfecteerde vrouwen, zie de foto van de poster in de linkerkolom) waar het allemaal om gaat.

Al met al een hele indrukwekkende bijeenkomst die zeker nuttig is geweest. Het project van Cindy is nu goed bekend bij de hogere machthebbers in Wa. De HIV/AIDS problematiek en met name het gebrek aan een goed care & support systeem is duidelijk aan de orde gesteld in een aantal officiële toespraken van deze en genen. De toespraak van Perpetua vond ik ontroerend. Jammer genoeg kwam de Shaloom groep door alle plechtige toespraken onvoldoende in de schijnwerpers. Maar het was wel een mooi gezicht dat de vrouwen naar huis gingen met de medicijnstrips in hun handen.

Ik heb mij na de presentatie verder bezig gehouden met het opstellen van een protocol voor het toedienen van de medicatie samen met dr. Richard, zodat sister Philo weet van het wat en hoe van de verschillende medicijnen. Want de eerste vragen kwamen al naar boven toen de dozen werden geopend.

De medicatie staat nu in de kast op de kamer van sister Philo samen met de geplastificeerde protocollen. De komende maanden zijn de mensen van de Shaloom groep dus verzekerd van medicijnen die hun leven kunnen verlengen en veraangenamen. Ik hoop dat er over een jaar opnieuw geld beschikbaar komt voor het continueren van de medicatie. Maar veel beter zou het nog zijn als de anti-retrovirale therapie ook in Wa geïntroduceerd wordt.

Rene Bouwman.

naar boven

Lees verder over ...

Bestedingen donaties

Zes vragen aan Cindy over het voedingsprojekt

Projektvoorstel Voedingstherapie voor HIV/Aids patiënten en ondervoede Aidswezen

Sponsors voedingsprojekt

Fotoverslag Wa [februari 2004] - deel 1

Fotoverslag Wa [februari 2004] - deel 2

Fotoverslag Wa [februari 2004] - deel 3

Fotoalbums Wa

 


Geef je hier op / meld je af om op de hoogte te blijven van nieuwe nieuwsbrieven

WWW links

170.000 Aidswezen in Ghana: artikel op Ghanaweb.com

Site over Wa

Het actuele weer in Wa