handen
aandacht voor aids
ogen
deactiebutton kliniekbutton links button contact button gastenboek button
home button nieuws button waarisbutton
Nieuws

Laatste nieuws

Nieuwsbrief nr. 12 (06.03.05)

Nieuwsbrief nr. 11 (19.12.04)

Nieuwsbrief nr. 10 (21.11.04)

Nieuwsbrief nr. 9 (03.10.04)

Nieuwsbrief nr. 8 (05.06.04)

Nieuwsbrief nr. 7 (01.05.04)

Nieuwsbrief nr. 6 (01.03.04)

Nieuwsbrief nr. 5 (23.01.04)

Nieuwsbrief nr. 4 (10.12.03)

Nieuwsbrief nr. 3 (06.11.03)

Nieuwsbrief nr. 2 (05.10.03)

Nieuwsbrief nr. 1 (21.08.03)


Verslag verblijf van Marleen in Wa

Verslag verblijf van Rene Bouwman in Wa

Stories and messages on HIV/AIDS for Radio Upper West

Interview Noordhollands Dagblad april 2004

Speelgoeduitwisselingsprojekt

Tekst lezing Cindy in Nederland april 2004


 

Titelpagina lezing (klik op foto voor een vergroting)

Ondervoed meisje met Aids (klik op foto voor een vergroting)

Rehabilitatiecentrum voor ondervoede (wees) kinderen (Klik op foto voor vergroting)

Gewichtsmonitoring in Wa (Klik op foto voor een vergroting)

Groepsdiscussie in Wa (Klik op foto voor een vergroting)

 

 

 

 

 

Lezing in Nederland

In maart en april 2004 ben ik vijf weken in Nederland geweest. Op donderdag 1 april heb ik in het auditorium van de Hogeschool Inholland in Diemen, voor een volle zaal een lezing gegeven. Het doel was om mijn inspirerende ervaringen en projekten in Ghana persoonlijk met geïnteresseerden te kunnen delen. Ik heb verteld over mijn ervaringen tot dan toe in Ghana, over de Actie Aandacht voor Aids, over mijn nieuwe voedingsprojekt, en over mijn plannen in het Noorden van Ghana voor komend jaar. Er waren veel foto's en een aantal filmpjes te zien. Ook was er Ghanese muziek en Ghanese hapjes. Het was een erg geslaagd initiatief.

Hieronder kun je de tekst van de lezing nog eens nalezen, zonder de bijbehorende toelichtende dia's en filmpjes.

Voor wie de lezing gemist heeft: download de dia's van de lezing

Je kunt de gehele lezing (de diapresentatie zonder tekst) in PDF formaat downloaden om thuis nog eens te bekijken. Klik daarvoor op de link 'download presentatie lezing' rechts. NB. Deze file is ca. 58 Mb groot, alleen voor breedband gebruikers! De filmpjes in de presentatie zijn niet inbegrepen. Om de lezing te kunnen bekijken, heb je Acrobat Reader nodig. Je kunt Acrobat Reader zonodig downloaden via de link in de gele kolom.


Globale tekst lezing door Cindy Noordermeer

donderdag 1 april 2004
Hogeschool Inholland, Diemen

 

Mijn motivatie voor dit werk

Heel veel mensen stellen mij de vraag waarom ik dit doe, wat mijn drive is om in een ontwikkelingsland te werken… ik wil dit graag aan jullie vertellen zodat jullie iets meer weten over ‘cindy’ voordat ik verder ga met het verhaal over mijn project.

Al sinds ik een klein meisje ben was ik in de bieb al op zoek naar boeken over verre oorden, andere culturen, mijn interesse was hoe mensen aan de andere kant van de wereld leven. Ik fantaseerde altijd al over avonturen en ervaringen ver buiten de grenzen van Nederland.

Ik droomde altijd al van Afrika… het is moeilijk uit te leggen… maar het leek of er een onzichtbare kracht mij altijd naar afrika trok..‘back to basic’ is wat ik altijd ‘voelde’ als ik aan dit continent dacht. De zon, rode aarde, het natuurleven… :

De eerste kans om me in het afrikaanse leven te storten was vijf jaar geleden, tijdens mijn studie. Ja, het gevoel, de band met afrika bleek echt:

Na deze ervaring bleef het gevoel om mijn carriere en leven buiten de grenzen van Nederland te ontwikkelen in mijn gedachten… ik ben blij dat ik de kans heb gekregen en genomen om dit gevoel te volgen. Ik heb ervaren dat je voor een groot deel je eigen geluk kunt creeren door gehoor te geven aan je gevoel.

En nu… nu sta ik hier voor jullie. Een beetje zenuwachtig maar erg gedreven en gemotiveerd om jullie even voor zo’n ….. minuten mee te nemen naar afrika en om precies te zijn Ghana, om mijn ervaringen en ideeen met jullie te delen.

Mijn ervaringen in Ghana tot nu toe

Ik neem jullie eerst even mee terug naar het verleden…
Ongeveer acht maanden geleden begon ik als vrijwilliger Via horizon Holland in een gezondheidskliniek in Accra terecht. Een kliniek waar met name aids-patienten opgenomen zijn:

Eerst iets over waar Accra precies ligt (kaartjes)

Terug naar de kliniek

Ik weet nog goed, mijn eerste confrontatie met een aids-patienten… het waren mister kofienjanko en jao, zij deelden samen een kamer. Ik ben vaak genoeg in aanraking gekomen met ernstig zieke mensen maar zo mager en uitgeleefd zoals deze twee mannen… dat had ik nog nooit gezien. En ik schrok er eerlijk waar van. Op dat moment zag ik niet de persoon maar echt de ziekte zelf, aids!
Dit was maar een momentopname… daarna zag ik niet meer de ziekte aids maar de mensen zelf; met hun persoonlijkheid, hun leven, hun leed…maar ook hun kracht en vechtlust.

In de kliniek heb ik heel veel geleerd. Als ik erop terug kijk dan zie ik het alsof ik daar de stevige fundamenten heb gelegd voor mezelf en hetgeen waar ik mee bezig ben. Dit fundament bestaat als het ware uit alle ervaringen die ik heb opgedaan zowel vak-inhoudelijk als sociaal. Aids heeft zoveel verschillende aspecten en hangt met zoveel dingen samen.. dit is al het geval in onze westerse maatschappij laat staan in een ontwikkelingsland als ghana met al z’n beperkingen, het is een totaal andere wereld. Het is in niets te vergelijken met wat wij, westerlingen, gewend zijn.

Lastig soms en een zware hap. Het werk in de kliniek maar ook het leven in een derde wereld stad als Accra heeft me veel energie gekost. Soms vroeg ik me af; is deze kliniek en deze stad de plek waar mijn persoonlijkheid en professionaliteit tot zijn recht komt…

Het voelt in die stad voor mij alsof er dag en nacht iemand op mijn hoofd zat te tikken en constant om aandacht vroeg.. naar binnen wilde.

(Filmpje ter illustratie van de drukte.)

Maar van binnen heb ik altijd een glimlach gehad omdat ik iedere ervaring, ook de ervaringen die je als negatief zou kunnen typeren, uiteindelijk deel uitmaken van die ene positieve ervaring… leven, wonen en werken in afrika!

De Aids Problematiek

Nu iets over de Aids problematiek.

De Ernst van de zaak;
Er zijn meer mensen overleden aan aids dan dat er oorlogsslachtoffers zijn gevallen in de eerste tweede wereldoorlog, de Vietnam oorlog, de koreaanse oorlog en de golfoorlog… sta er eens even bij stil.. dat is veel! Het is gewoon niet voor te stellen, niet te bevatten.

(tekst op dia’s: )

Aantal Aidsdoden
Mensen met Aids
Aantal HIV infecties
Leeftijd mensen met AIDS

Conclusies:
70% van epidemie in Subsahara Afrika
Bijna helft van slachtoffers jonger dan 24 jaar.

Aids in Ghana

Ghana bevind zich in West-afrika. Het is er relatief gezien veilig en stabiel wanneer we kijken naar politieke onrust en dergelijke. De aids epidemie neemt ook hier steeds schrikbarender vormen aan. 500.000 tot 1 miljoen mensen is al geinfecteerd. Als je nagaat dat het eerste geregistreerde geval 18 jaar geleden was… gaat het dus snel.

Feit is dat er mensen zijn die hulp nodig hebben. Het is een probleem dat niet snel op te lossen is maar de vraag die we ons kunnen stellen is:
Am I Doing Something???

De gedachte om in het vliegtuig te stappen en de ervaring die ik tot nu toe gehad heb in Ghana erbij te laten en het dus achter me te laten is HELEMAAL ONMOGELIJK! Dat kan ik niet.

Dus moest ik mezelf de vraag stellen… hoe verder op een effectieve manier!

Aids en Voeding

Voeding en aids is een gebied waar in Ghana nog niets aan gedaan wordt.

Fotos: wel voldoende voeding aanwezig, weinig kennis erover.

Maar de noodzaak van goede voeding en begeleiding op dit vlak was mij duidelijk vanaf het moment dat ik die allereerste confrontatie had met een aids-patient… of het nu is om mensen die net hiv geinfecteerd zijn op krachten te houden, of het nu is om mensen die voedingsgerelateerde klachten hebben als misselijkheid, schimmelinfectie, diaree, en gewichtsverlies… of dat het gaat om kwaliteit van leven in de laatste terminale fase… voeding is heel essentieel. Voedingsbegeleiding is zo belangrijk. Met name in afrika wordt gesproken over peperdure medicatie … maar het is een continent waar mensen niet eens in staat zijn om brood op de plank te krijgen. En dan de vraag ‘wat doet medicatie in een leeg lichaam’?? we hebben het hier over medicatie die, door de hoge kosten, slechts voor 1 % van het totaal aan aidspatienten beschikbaar kan zijn…

Werk aan de winkel dus!

Ontwikkeling van een voedingshandleiding samen met GhanaNeeds NGO

De beste manier om voeding als onderdeel van de behandeling van hiv/aids te maken is het ontwikkeling van een practische handleiding. Deze moet aangepast zijn op medische-, voedingskundige-, economische-, en commerciele gronden. Het training van gezondheidsmedewerkers is hierbij van groot belang.

Ik heb gekozen om deze handleiding te ontwikkelen en te testen in een gebied zoals de upper west region in Ghana.

Waarom de Upper West Region?

zie tekst op de dia:
Het hoge percentage aids patienten 6,5 percent van de populatie tegen het nationaal percentage van 3,6%. Wanneer we dit combineren met de geisoleerdheid van het gebied, de minimale aanwezigheid van hulpverlenende instanties, de droogte en onvruchtbaarheid van het landschap waardoor er ondervoeding en armoede heerst dan is Wa een plek waar interventie noodzakelijk is. De homogeniteit, iedereen leeft en eet er hetzelfde, maakt het tot een goede plek voor een trial. Ook heb ik persoonlijk voorkeur voor het hoge noorden van Ghana.

De GhanaNeeds Foundation

De kliniek in accra heb ik achter me gelaten en sinds enige tijd werk ik met de NGO GhanaNeeds. De drie speerpunten van deze organisatie zijn:

• Zorg en behandeling van aidspatienten en aidswezen/kwetsbare kinderen.
• Onderzoek en
• Capaciteitsversterking.

Zorg en behandeling houdt in: de juiste medicatie en voeding. Dit is noodzakelijk voor een naar omstandigheden optimale weerbaarheid van het lichaam van een hiv geinfecteerde maar ook aandacht en ontspanning.

Onderzoek wordt gedaan naar verschillende gebieden waaronder de status van aidswezen, dit is een in samenwerking met de Ghana aidscommissie en united nations development programm. Hier valt mijn project ook onder; de impact van voeding(sbegeleiding) op de gezondheid van aidspatienten. Hierin zit ook verweven het gebruik van locale voedingsmiddelen om het immuumsysteem te versterken.

Capacity building is een trendy woord waarmee we bedoelen; je kunt mensen helpen zichzelf te helpen.. ze moeten het uiteindelijk zelf doen! Deze awareness kan gecreerd worden door middel van onderwijs, training en ook zelf inkomsten genererende projecten. Hier kom ik later op terug. de werkwijze is zodanig dat we de verantwoordelijkheid leggen bij de personen en de community zelf.

Bij deze drie speerpunten is het erg belangrijk om over te brengen dat aids niet direct een doodsvonnis is. Er is te leven met aids, dus we proberen als organisatie de mensen zodanig te motiveren dat ze uit die slachtofferrol komen en plezier in leven hebben. Zich nuttig voelen en gewaardeerd worden om wie ze zijn als persoon en niet als aidsslachtoffer…

Iets over de oprichter Micmac (foto’s)

Iets over ondervoedingscentrum Lawra (foto’s)

Van Accra naar Wa

Waar gaat dit alles plaatsvinden?? Ik neem jullie nu even in vogelvlucht mee naar de plek die de komende tijd mijn thuis gaat worden… Wa.
Waar ligt Wa? (kaartjes)

Reis ernaartoe: 16 uur, 700 km hobbelen, slechte weg: foto en 2 filmpjes ter illustratie.

Wa is de hoofdstad van de upper west region, daarnaast zal ik vaak te vinden zijn in twee andere grensplaatsen met Burkina; Lawra en Nandom. Omdat dat ook tot de selectie behoort waar mijn onderzoek zal plaatsvinden. Het zijn plekken waar het percentage hiv geinfecteerden hoog is en waar de patienten samenkomen in door ons opgerichte associaties.

6,5% van de populatie daar is geinfecteerd waarvan wij er 200 hebben geregistreerd. 100 mensen nemen er actief deel aan een van de associaties voor mensen met aids. Er zijn 400 aidswezen geregistreerd op het moment, een aantal dat snel zal stijgen.

Ik heb veel van Ghana gezien, en ook van togo en benin maar ik sta echt versteld van de situatie waarin de locale bevolking zich bevindt… er wordt van Ghana gezegd dat het een van de meest ontwikkelde landen is in afrika maar dit uiterste puntje van het land is deze ontwikkeling nog absoluut niet doorgedrongen.

Ter illustratie wat foto’s.

Ik ben erg enthousiast over het onderzoek, er zit toekomstperspectief in en is erg belangrijk. Niet alleen met betrekking tot dit specifieke gebied in het noorden maar de resultaten kunnen ook breder getrokken worden: aids in Ghana, in afrika.

Het gaat te ver om tijdens deze presentatie alle details van het onderzoek aan jullie voor te leggen. Daarom heb ik voor de geinteresseerden een rapport beschikbaar over het onderzoek.

Een nieuwe plek: ‘The Share Nut’

Tijdens mijn zoektocht naar een woonruimte voor mijzelf in Wa kwam ik terecht bij een stuk land waar ik me meteen tot aangetrokken voelde. Het is een stuk land ter grootte van een voetbalveld met daarop een huis, nu nog in vervallen staat maar… dat gaat veranderen. ik zag meer dan alleen een woonplaats voor mijzelf. Ik zie nu een plek waar mensen die aan de rand van de samenleving staan door het stigma dat zij dragen rust kunnen vinden.

En zo kwam van het een het ander… een nieuw plan werd geboren, genaamd THE SHARENUT! Een plek waar ooit de voor het noorden zo bekende noten werden geteeld, zal nu dienst gaan doen voor uiteenlopende activiteiten die allemaal gelinkt zijn aan de speerpunten van ghananeeds. Ons team van GhanaNeeds bestaat nu uit 6 gemotiveerde mensen die hier ieder op hun manier een bijdrage aan leveren. In de toekomst willen we graag ook de hulp van vrijwilligers in gaan schakelen die dan ook op de boerderij komen wonen.

Een opsomming: zie tekst dia.

Ik zelf zal er gaan wonen en het andere personeel van GhanaNeeds.
Daarnaast zal het land gebruikt worden voor landbouwactiviteiten. Bijvoorbeeld: groenten, fruit, maar ook dieren zoals kippen en geiten.
Andere projecten waar we aan denken zijn het maken van stoffen, het maken van kleding, en catering activiteiten als het bakken van meatpies voor de verkoop.

Het is dus niet zo dat de patienten op de boerderij komen wonen.
Dit alles zal voor en door de patienten gerund worden. Op die manier krijgen de mensen een doel in hun leven, kunnen ze zichzelf onderhouden en actief voor zichzelf zorgen en voor hun kinderen en plaatsen ze zich niet meer in de slachtofferrol.

Ook zal er op deze plek veel aandacht besteedt gaan worden aan de aidswezen en kwetsbare kinderen. Dit is namelijk een doelgroep die ons veel zorgen baart… er zijn zo weinig voorzieningen voor deze kinderen. De toekomst is erg onzeker voor ze. En dat stralen ze ook uit; weinig toekomstperspectief. We willen dat deze kinderen weer plezier in het leven krijgen en gaan beseffen dat ze iets kunnen en daar ook de mogelijkheden toe hebben. We hebben het dan over educatie, voeding en ontspanning. Met dit onderdeel houdt Suzanne zich bezig, zij is in Ghana bezig met de bouw van een kliniek en daarnaast het project kids 4 africa.

Ter illustratie wat fotos van (wees) kinderen.

Ik kan dus met recht spreken over een nieuwe fase van mijn leventje in Ghana! Een hele uitdaging. En gebaseerd op mijn ervaringen en kennis denk ik dat dit initiatief potentie heeft.

Hulp en financiering

Hoe dit te bereiken.. een goede start is het halve werk! Zelf ben ik erg enthousiast en gemotiveerd en ook mijn collega’s van GhanaNeeds zetten hun schouders eronder maar natuurlijk is hulp in een land als Ghana met zijnn beperkingen erg welkom!

Wat is nodig?

En deze hulp kan op allerlei manieren. Natuurlijk is van essentieel belang de financiele middelen om de noodzakelijke aanschraffingen te doen in de opstartfase waar we nu in zitten. Er is behoefte aan tweedehands kleding en speelgoed, medicatie, voedingssupplementen, enzovoort.

Daarnaast moeten we erover nadenken hoe we die spullen als naar de plek van bestemming krijgen. Wat we kunnen doen met de resultaten van het onderzoek waar ik aan werk, ik wil graag gebruik maken van feedback van mensen met de benodigde kennis bijvoorbeeld.

Tot slot

Een goed begin is het halve werk en dus gaan we er met z’n allen voor zorgen dat er een stevige basis geslagen wordt. Ik kan dus zeggen dat ik niet aan de zijlijn ben blijven staan van mijn eigen droom maar dat ik bezig ben deze te realiseren en dat is een goed gevoel.

Tot slot wil ik de volgende woorden met jullie delen, deze hebben mij namelijk geinspireerd vanaf het allereerste begin. En het zijn niet alleen woorden want ik heb echt ervaren dat het zo werkt…

The art of inspiration
When you are inspired
You inspire other
When others are inspired
What is impossible begins to become possible.

Bedankt!

Als afsluiting een vrolijk filmpje.

HEEL ERG BEDANKT VOOR JULLIE AANDACHT!

Colofon dia

Vragen?

Als er nu vragen zijn, kom maar op!

naar boven

Lees verder over ...

Download presentatie lezing zonder tekst (LET OP: 58 Mb groot: alleen breedband. PDF- formaat: te bekijken met Acrobat Reader. Download start meteen na aanklikken).

GhanaNeeds Foundation (Engels)

Projektvoorstel Voedingstherapie voor HIV/Aids patiënten en ondervoede Aidswezen

Organisatie en huisvesting

Sponsors voedingsprojekt

Bestedingen donaties

Fotoverslag Wa [februari 2004] - deel 1

Fotoverslag Wa [februari 2004] - deel 2

Fotoverslag Wa [februari 2004] - deel 3

Fotoalbums Wa


Als je op de hoogte wilt blijven van updates van deze site, geef je dan hier op voor de mailinglijst

WWW links

download hier Acrobat Reader