handen
aandacht voor aids
ogen
deactiebutton kliniekbutton links button contact button gastenboek button
home button nieuws button waarisbutton
Nieuws

Laatste nieuws

Nieuwsbrief nr. 12 (06.03.05)

Nieuwsbrief nr. 11 (19.12.04)

Nieuwsbrief nr. 10 (21.11.04)

Nieuwsbrief nr. 9 (03.10.04)

Nieuwsbrief nr. 8 (05.06.04)

Nieuwsbrief nr. 7 (01.05.04)

Nieuwsbrief nr. 6 (01.03.04)

Nieuwsbrief nr. 5 (23.01.04)

Nieuwsbrief nr. 4 (10.12.03)

Nieuwsbrief nr. 3 (06.11.03)

Nieuwsbrief nr. 2 (05.10.03)

Nieuwsbrief nr. 1 (21.08.03)


Verslag verblijf van Marleen in Wa

Verslag verblijf van Rene Bouwman in Wa

Stories and messages on HIV/AIDS for Radio Upper West

Interview Noordhollands Dagblad april 2004

Speelgoeduitwisselingsprojekt

Tekst lezing Cindy in Nederland april 2004


Sieraden maken onder de mangoboom (Klik op foto's voor een vergroting)

 

Poster Shaloom Art Project
(Klik op foto voor een vergroting)

 

Klik op de kaart en zoom in naar Marleen's werkplek in Wa.

Marleen - Verslag van mijn werkzaamheden voor ‘Aandacht voor AIDS’ in Ghana

[september 2004]


Beste familie, vrienden en kennissen, en lezers van de site,

Anderhalve maand geleden heb ik jullie een email of brief gestuurd waarin ik vroeg om sponsoring van het project ‘Aandacht voor Aids’ waarvoor ik vier weken vrijwilligerswerk heb verricht. Velen van jullie hebben een bijdrage overgemaakt, in totaal stond het bedrag voordat ik vertrok op 550 euro. Ik wil iedereen hartelijk bedanken voor het geld dat is overgemaakt en de leuke reacties die ik ontving! Verder wil ik jullie een inzicht geven in mijn ervaringen en hoe het geld is besteed.

Dagboekfragment 25 juni 2004

‘s Ochtends om 8 uur ga ik naar buiten. Het is nog koel onder de laagstaande Afrikaanse zon. Onder de mangoboom zit Vero al, een van de vrouwen waarmee ik werk. Ze spreekt geen engels omdat ze nooit naar school is geweest. Middels handgebaren en enkele woorden kom ik erachter dat het vandaag goed met haar gaat. Ze heeft er alweer een wandeltocht van anderhalf uur opzitten om hier te komen. Kijkend naar haar vraag ik me af hoe lang ze dat nog kan blijven doen gezien haar ziekte. Als alle vijf vrouwen er zijn gaan we bezig met sieraden maken. Met handen en voeten probeer ik ze duidelijk te maken hoe je een slotje aan een ketting bevestigt, of waarom ik denk dat het ene sieraad beter zal verkopen dan het andere. Ik doe alles maar op gevoel en dat gaat niet zonder onzekerheid. Het is moeilijk in te schatten voor hoever de vrouwen je begrijpen, ook gezien hun totaal andere achtergrond. Ik voel me onwennig in de positie om hen iets uit te leggen: ík ben hier toch de ‘alien’? Gelukkig blijkt deze onzekerheid meestal onnodig en liggen er aan het eind van de ochtend een aantal mooie sieraden. De vrouwen zijn blij en trots op hun ‘producten’: geschikt voor de verkoop. Als plotseling Jona belt en ik opgewonden opspring en met m’n telefoon wegloop, kijken de vrouwen me giechelend na. ‘Hey sista! you are in love! Hahaha". Eigenlijk zijn het net zulke types als ik, besef ik me. Ik kan me maar moeilijk voorstellen dat van sommigen van hen al een man en kinderen zijn gestorven aan AIDS, en dat ze in het geheim met hun ziekte moeten leven.

Verantwoording van gemaakte keuzes

In mijn eerste brief vertelde ik o.a. over het inkomstengenerende project voor HIV positieve vrouwen. Dit project heeft tot nu toe prioriteit gehad. We zijn tot de conclusie gekomen dat het het meest vruchtbaarst is om ons op één hoofdactiviteit te richten in deze periode. De keuze viel op het inkomstengenererende project omdat er op dit moment het meeste draagvlak voor is. Door HIV positieve ouders een inkomen te bieden ondersteun je ook de kinderen van HIV besmette ouders in hun leefomstandigheden.

Ervaring van de werkzaamheden

De afgelopen vier weken ben ik met vijf HIV positieve vrouwen bezig geweest met het maken van sieraden. Mijn taak was het begeleiden en ondersteunen van de vrouwen in het werkproces. Dit klinkt officieel, maar speelt zich op een heel ander niveau af dan bijvoorbeeld het begeleiden van een allochtone vrouwengroep in Nederland (wat ik tijdens mijn stage deed). De meeste vrouwen spreken geen engels en zijn niet tot laag opgeleid.
Ik ben trots op wat de groep bereikt heeft dankzij de supergemotiveerde houding van de vrouwen. Sommigen vrouwen moesten wel drie uur per dag lopen om hier te kunnen komen. En of ze zich nu ziek voelden of het regende pijpenstelen, ze kwamen altijd. Het deed me veel om te zien hoe belangrijk het voor ze was om zo samen te kunnen zijn en aan hun toekomst te kunnen werken. Alleen al de acceptatie en de veilige plek die we ze kunnen bieden, waar ze voor hun ziekte uit kunnen komen en ervaringen kunnen delen. Iets wat heel uitzonderlijk is in dit land waar AIDS nog steeds een groot taboe is en je sociaal en maatschappelijk uitgesloten wordt als het bekend is dat je de ziekte hebt. We hebben samen met de vrouwen afspraken gemaakt met de katholieke kerk en de overheid om het project in structurele vorm door te zetten. De vrouwen blinkten van trots toen ze hun eerste zelfgemaakte ketting afhadden. Inmiddels ligt er een grote bult sieraden, praten ze over verkoopprijzen en -methoden en zijn de eerste sieraden al verkocht. Ondanks de taalbarrière (of misschien wel deels daardoor) heb ik een bijzondere band met ze ontwikkeld en ik heb het gevoel dat ik iets voor ze heb kunnen betekenen. Dankzij jullie bijdragen krijgt deze groep vrouwen ondanks hun ziekte weer een doel in hun leven. Door de investeringen die jullie doen worden ze in staat gesteld steeds zelfstandiger in hun levensonderhoud (en dat van hun kinderen) te voorzien. Hieronder leg ik kort uit hoe we jullie bijdragen hiervoor gebruikten.

Geldbesteding

Van de eerste 300 euro van jullie gedoneerde geld hebben we materiaal gekocht ter investering. Denk hierbij aan een tafel en stoelen om aan te werken, opslagmateriaal en het materiaal voor de productie van de sieraden. Van de volgende 100 euro kregen de vrouwen tenminste een maand lang een dagelijkse vergoeding voor hun werk en een maaltijd, dit om de periode dat ze nog geen winst maken te kunnen overbruggen. In de komende maand start de verkoop van de sieraden. Dit is het moment waarop de eerste winst binnenkomt en de vrouwen steeds zelfstandiger in hun levensonderhoud gaan voorzien. Naarmate de winst groter wordt kunnen er weer nieuwe investeringen worden gedaan en kan er meer verkocht worden. Het streven is naar een groep die geheel zelfstandig draait. Een deel van de winst gaat naar de ‘Shaloom groep’: een georganiseerde groep HIV positieve mensen waarvan de vijf vrouwen onderdeel uitmaken. Op deze manier kunnen zoveel mogelijk HIV positieve mensen de vruchten plukken van het project. Door de wisselende gezondheidstoestand van de werkende vrouwen kan de samenstelling van de groep veranderen, zij worden op de duur afgewisseld door andere leden van de ‘Shaloom groep’.

Ik wil jullie hartelijk bedanken voor het lezen van dit verslag, de reacties en de bijdragen die jullie al hadden geleverd.

Groeten,
Marleen

naar boven

Lees verder over ...

Bestedingen donaties

Zes vragen aan Cindy over het voedingsprojekt

Projektvoorstel Voedingstherapie voor HIV/Aids patiënten en ondervoede Aidswezen

Sponsors voedingsprojekt

Fotoverslag Wa [februari 2004] - deel 1

Fotoverslag Wa [februari 2004] - deel 2

Fotoverslag Wa [februari 2004] - deel 3

Fotoalbums Wa

 


Geef je hier op / meld je af om op de hoogte te blijven van nieuwe nieuwsbrieven

WWW links

170.000 Aidswezen in Ghana: artikel op Ghanaweb.com

Site over Wa

Het actuele weer in Wa