handen
aandacht voor aids
ogen
deactiebutton kliniekbutton links button contact button gastenboek button
home button nieuws button waarisbutton
Waar is Cindy?

Geschiedenis, politiek en economie

Geschiedenis


Vanaf 6 maart 1957 is Ghana een onafhankelijk land, als eerste Afrikaanse kolonie. Vanaf de 15e eeuw is Ghana overheerst door achtereenvolgens Portugal, Nederland, Frankrijk, Denemarken, Zweden, Duitsland en Engeland. De vele forten in Ghana, waarvan een deel ook bezocht kan worden, herinneren daar aan.
Nederland en Ghana onderhouden sinds 1701 diplomatieke betrekkingen, de handelsrelatie dateert zelfs al van 1648. Vorig jaar vierden Nederland en Ghana het 300-jarig bestaan van de goede diplomatieke relatie tussen beide landen. Zie hiervoor ook de link rechts in de kolom 'www links'.

Een gemakkelijke introductie in de rol van Nederland in de Ghanese geschiedenis, is de prachtige roman 'De zwarte met het witte hart' van Arthur Japin (zie ook de link rechts).


Politiek en economie


Cacao is lang het enige belangrijke exportartikel van Ghana geweest, maar dat is inmiddels aan het veranderen. Hier werkt de regering hard voor. Na haar onafhankelijkheid ging Ghana een grote (economische) sprong vooruit. Maar daarna volgden in de jaren ’60 en ’70 woelige politieke perioden met verschillende bestuurswisselingen. Sinds de jaren ’90 is het rustig en gaat het goed met het land. De economie groeit, er is een democratisch gekozen president, er is aandacht voor mensenrechten en er is een vrije pers.

naar boven

Lees verder over ...

Ligging Ghana

Bevolking, taal en religie

Natuur en klimaat

Geschiedenis, economie en politiek

Gedetailleerde kaarten Ghana en Accra

 

Het boek 'De zwarte met het witte hart' van Arthur Japin

WWW links

Het actuele weer in Accra

Het actuele nieuws in Ghana

Ghana pagina Nederland

GhanaWeb internet portal

Ghana portal

Ghanese ambassade in Nederland

Nederlandse ambassade in Ghana

300 jaar Nederlands-Ghanese betrekkingen

Diashow Ghana (Lonely Planet)

Ghana reisinformatie (Lonely Planet)

Lonely Planet reisgids West Africa

Lowbudget avontuurlijke rondreizen door Ghana, Togo, Benin en Burkina met Jolinaiko Eco Tours, een bedrijfje van een goede vriend.