handen
aandacht voor aids
ogen
deactiebutton kliniekbutton links button contact button gastenboek button
home button nieuws button waarisbutton
Voedingsprojekt

Het belang van voeding bij Aids

Mensen die geïnfecteerd zijn met het Humaan Immunodeficiëntie Virus (HIV) krijgen uiteindelijk Aids. Met voeding is Aids niet te genezen. Maar het is wel belangrijk dat mensen met Aids een goede voeding gebruiken. De ziekte tast het afweersysteem van het lichaam aan. Door een goede voedingstoestand kan men problemen door infecties zoveel mogelijk voorkomen. Klachten die in relatie staan met voeding zijn schimmel infectie van de mond en slokdarm waardoor slikken moeilijk is, diarree, misslijkheid en overgeven, verlies van eetlust, vermoeidheid en neerslachtigheid en daardoor geen fut om te eten, en door dit en door de verhoogde verbranding...ernstige ondervoeding.

Los van de ziekte spelen in Afrika nog tal van andere aspecten mee die leiden tot een slechte voedingstoestand. Ondervoeding als gevolg van gebrek aan geld, variatie, kennis en de reactie vanuit de maatschappij op de ziekte spelen een belangrijke rol. Deze aspecten maken dat de westerse diëtistische benadering en voorlichting in zijn geheel aangepast dient te worden op de Ghanese situatie en al zijn beperkingen.

In dit kader ben ik momenteel bezig met een projekt over voeding en Aids, met als doelstelling de ontwikkeling van een handleiding voor de dieetbehandeling voor patiënten met HIV/Aids in Ghana. Het voorstel voor deze handleiding staat in het Engels beschreven onder 'Proposal Nutritional Guidelines for People living with HIV/AIDS' (zie de link aan de linkerkant).

De afgelopen maanden in Accra, heb ik al heel wat informatie kunnen verzamelen over het voedingspatroon, de voedingskundige samenstelling van de maaltijden, de receptuur, beschikbaarheid en prijs. Want je begrijpt dat er geen brood met kaas en aardappelen, groente en vlees in dit advies voorkomen…maar koko, watchi, banku met kontomrestew of fufu met lights: tegenwoordig sta ik dus ook achter mijn eigen gasfornuis semi-Ghanees te kokkerellen.

Voor meer informatie over voeding en Aids, op patiënt-niveau, kun je mijn columns over voeding lezen, die zijn geplaatst in het Ghanese 'Love Wise'- krantje (zie link aan de linkerkant).
 

naar boven

Lees verder over ...

Boeken over Aids

Websites over Aids

WWW links

Nederlandse Vereniging van Diëtisten

stopaidsnowbanner

De Stop Aids Now! -partners:

www.aidsfonds.nl
www.hivos.nl
www.icco.nl
www.memisa.nl
www.novib.nl

www.aidsfonds.nl

www.unaids.org

Aids startpagina